Gisteren toonden al de winnende beelden van de hoofdwinnaars van de Sony World Photography Awards 2020. Die vier fotografen die zich Photographer of the Year 2020 mogen noemen in de competities Professioneel, Open, Student en Jeugd. Vandaag presenteren we de overige negen professionele winnaars die gisteren door de organisatie bekend zijn gemaakt.

In de professionele competitie mochten fotografen dit jaar vijf tot tien beelden insturen voor tien verschillende categorieën. Omdat de inzendingen zo divers waren – variërend van persoonlijke onderwerpen en observaties tot hoofdnieuws en weinig bekende maar kritische kwesties – moest de deskundige jury lastige afwegingen maken. Uiteindelijk kwamen ze tot de volgende winnaars.

Architectuur

Sandra Herber – Ijsvishutten, lake Winnipeg. Deze hutten in het Canadese Manitoba moeten transporteerbaar zijn, hun inzittenden beschermen tegen de elementen en toegang bieden tot het ijs beneden om te vissen. Als daaraan is voldaan zijn de eigenaren vrij om hun persoonlijkheid te uiten in de vorm, structuur en decoratie ervan.

Ontdekking

Maria Kokunova – The Cave. Een zelfverkozen periode van isolatie vanwege moederschap roept bij de fotografe een trauma uit haar kindertijd op, dat ze emotioneel nog niet had verwerkt. In dit project bouwt ze een persoonlijke grot door foto’s uit haar ouderlijk huis te combineren met beelden van de plek waar ze nu woont.

Documentaire

Chung Ming Ko – Wounds of Hong Kong. Protesten in Hong Kong. Wat begon als een bezwaar tegen de uitleveringswet is uitgegroeid tot een breder protest over de toekomst van de stad. Rapporten suggereren dat sinds het begin van de demonstraties gevallen van depressie en posttraumatische stressstoornis onder de bevolking zijn gestegen.

Milieu

Robin Hinsch – Wahala. De Niger Delta beschikte vroeger over een ongelooflijk rijk ecosysteem, met een van de hoogste concentraties van biodiversiteit ter wereld. Totdat de olie-industrie er kwam. Het Nigeriaanse ministerie van aardoliebronnen schat dat tussen 1976 en 1996 1,89 miljoen vaten in de Nigerdelta zijn geloosd. Wahala vestigt de aandacht op ongetemde economische groei en de negatieve impact ervan op de ecologie.

Landschap

Ronny Behnert – Torii. Elementen uit het shintoïsme en het boeddhisme zijn te vinden in elke uithoek van Japan. Met filters forceert de fotograaf lange belichtingen om zijn werk minimalistisch te houden. Door belichtingen van vijf minuten of langer verdwijnen storende elementen in het water of de lucht.

Natuur & wildlife

Brent Stirton – Pangolins in crisis. Schubdierachtigen zijn de meest illegaal verhandelde zoogdieren ter wereld, waardoor ze ernstig zijn bedreigd. Deze serie legt de handel bloot, onderzoekt aspecten van illegaliteit en is een eerbetoon aan de mensen die deze dieren proberen te redden.

Portret

Cesar Dezfuli – Passengers. De fotograaf portretteerde 118 vluchtelingen direct nadat ze waren gered van een rubberboot.  De afgelopen drie jaar lokaliseerde hij de passagiers verspreid over Europa om hun ware identiteit te begrijpen en te documenteren. “Ik wilde laten zien dat elk individu een latente identiteit had die alleen een vreedzame context nodig had om weer tot bloei te komen.”

Sport

Ángel López Soto – Senegalese Wrestlers. Worstelen is de nationale sport nummer één in Senegal en delen van Gambia. De sport is een middel voor sociale prestige geworden, waardoor sommige atleten miljonair zijn geworden. Deze foto’s tonen worstelaars die trainen op een strand in Dakar.

Stilleven

Alessandro Gandolfi – Immortality, Inc. Onderzoek naar levensduur is een miljardenbusiness geworden. Kan de mens echt onsterfelijk worden? Weinigen geloven het echt, en daarom richt het onderzoek zich tegenwoordig vooral op cryo-conservering, mens-machine-hybridisatie en geheugendownloads.

Niet genoeg van inspirerende beelden? Bekijk dan hier de winnaars van de Open-competitie van de SWPA 2020. Bezoek hier de virtuele expositie voor meer informatie over de winnende projecten van dit jaar.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in