De winnaars van de Nikon Press Photo Awards 2020 zijn Wouter Van Vooren in de categorie Nieuws en Alain Schroeder in de categorie Stories. Deze fotografen hebben de jury weten te overtuigen met foto’s die zowel inhoudelijk als fototechnisch bijzonder sterk zijn. De publieksprijs gaat dit jaar naar Bruno Fahy voor zijn sportieve foto zonder sporters.

Update: in eerste instantie was ook Jef Boes uitgeroepen tot winnaar, maar de jury trok zijn award voor de categorie Sport later in door een misverstand. Boes’ foto van Junior Bauwens dateert namelijk uit 2017, hoewel de volledige reeks in 2019 tot stand is gekomen. Volgens het reglement van de NPPA mag de jury de award hierdoor niet toekennen.

De juryleden hebben unaniem gekozen voor de zeer sterke en aangrijpende nieuwsfoto Stille wake voor Julie Van Espen van persfotograaf Wouter van Vooren. Hij heeft de foto gemaakt tijdens de wake voor Julie in Merksem, op de plaats waar ze vermoord werd. “Dit beeld slaagt erin om de ultieme angst van alle ouders uit te drukken”, aldus de jury. “De beeldinstelling, het perspectief, … alles klopt. Dreiging, angst, maar ook hoop: dit beeld is emotioneel sterk geladen.”

Overige winnaars Nikon Press Photo Awards 2020

De Stories Award gaat naar Alain Schroeder die met zijn reportage Saving Orangutangs een pakkend en maatschappelijk relevant verhaal weet te vertellen. Hij weet op een meesterlijke manier de foto’s te kaderen; elke foto is technisch perfect, wat de continuïteit in het verhaal nog versterkt. De jury was vol lof: “Het is een documentair en journalistiek meesterwerk.”

Bekijk de hele serie van Alain Schroeder op de website van de Nikon Photo Press Awards, www.nppa.be.

Niet alleen de professionele jury, maar ook het grote publiek had dit jaar opnieuw haar zegje in de Nikon Press Photo Awards. Het fotominnende deel van België heeft ook dit jaar weer voor een sportieve foto gekozen. Hoewel, dit jaar komen er niet echt atleten aan te pas. Bruno Fahy mag zich met zijn foto Le Clasico en feu de winnaar van de Publieksprijs noemen.

De teruggetrokken sportfoto Junior Bauwens Out van Jef Boes brengt een volledig uitgeputte en verslagen Junior Bauwens in beeld, die zowel z’n hoofd als z’n handen laat hangen. De jury: “De rauwe, maar eerlijke foto toont aan hoe diep atleten soms gaan voor hun sport. Het is bijna alsof je de pijn van de bokser zelf voelt.”

Jurering volledig via internet

Aan deze 13e editie van de Nikon Press Photo Awards, de belangrijkste Belgische persprijs voor en door persfotografen, hebben maar liefst 79 professionele persfotografen deelgenomen. In totaal zijn er deze keer 620 foto’s ingezonden.

De jury bestond dit jaar uit Jan Desloover (De Standaard), Philippe François (Belga), Eric Guidicelli (La Libre Belgique & La Dernière Heure/Les Sports),  Frank Raes (VRT), Wim Robberechts (Robberechts TV), Hans Swaelens (Nikon BeLux) en William Van Hecke (Photonews). Bij de selectie baseerden zij zich vooral op volgende criteria: relevantie van de foto ten opzichte van het thema, het esthetische aspect van de foto, de technische kwaliteit en natuurlijk ook de journalistieke waarde van het beeld. De jurering verliep dit jaar – door de Covid-19 maatregelen – volledig online.

Vorig jaar wonnen Dieter Telemans (Categorie News), Kristof Ramon (Categorie Sport) en Kristof Vadino (Categorie Stories) de Nikon Press Photo Awards 2019. Met zijn stories van Nafi Thiam won Jasper Jacobs toen, voor het tweede jaar op rij, de publieksprijs.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in