Nikon Z8
Krijgen de Z7 en Z6 nog in 2020 een grote, professionele broer?

Volgens de bronnen van de doorgaans goed ingelichte website Nikon Rumors gaat Nikon dit jaar nog twee nieuwe systeemcamera’s introduceren. Met een daarvan, die Nikon waarschijnlijk Z8 gaat dopen, zou het bedrijf zich richten op professionals. Zoals altijd met dit soort berichten, is veel nog in nevel verhuld. Nikon maakt interne plannen en specificaties van […]

Volgens de bronnen van de doorgaans goed ingelichte website Nikon Rumors gaat Nikon dit jaar nog twee nieuwe systeemcamera’s introduceren. Met een daarvan, die Nikon waarschijnlijk Z8 gaat dopen, zou het bedrijf zich richten op professionals.

Zoals altijd met dit soort berichten, is veel nog in nevel verhuld. Nikon maakt interne plannen en specificaties van komende producten nooit openbaar. Bovendien kunnen de ontwikkelingen omtrent de COVID19-pandemie alles overhoop gooien.  

De site meldt dat er drie systeemcamera’s kans maken om dit jaar het levenslicht te zien. Eén zou een basismodel zijn, die Nikon dan onder de Z50 positioneert. Deze Z30 zou een APS-C-sensor en geen elektronische zoeker meekrijgen. Ook spreekt de website over een spiegelloze fullframe camera die onder de eerste fullframe systeemcamera’s van Nikon, de Z6 en Z7, geplaatst wordt. In navolging van zijn grotere broers krijgt die dan al snel de naam Z5 mee.

Nikon Z8 wordt de spiegelloze versie van de D850-opvolger

Ook de derde spiegelloze camera die het bedrijf in dit rijtje noemt, zou voorzien van een fullframe sensor. Het gaat hier waarschijnlijk dus om de professionele Nikon Z8. Die is volgens de bronnen van de website te verwachten tegen het eind van dit jaar of in de eerste maanden van het komende jaar. Net zoals de Nikon Z6 veel componenten deelt met de vorig jaar geïntroduceerde spiegelreflex D780, is de verwachting dat de Z8 vergelijkbare features en specificaties heeft als de opvolger van de Nikon D850. Die spiegelreflex zou hoogstwaarschijnlijk pas volgend jaar op de markt verschijnen, en diens introductie volgt sowieso na die van zijn spiegelloze evenknie.

Beide aankomende camera’s (Z8 en de opvolger van de D850) krijgen naar verluidt een beeldsensor van 60 megapixels, die mogelijk geproduceerd wordt door Sony. Bovendien zegt Nikon Rumors te verwachten dat de Z8 sleuven krijgt voor zowel SD- als CF express-geheugenkaarten. Meer nieuws (en andere geruchten) zal ongetwijfeld in de loop van dit jaar volgen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


3 REACTIES

 1. Dag,

  Het is allemaal leuk en aardig om nieuwe camera’s op de markt te brengen.
  Wat er altijd niet wordt bijverteld is, dat wanneer je een camera koopt, je wel eens bedrogen uit kan komen met je PC / MAC.
  Gisteren ben ik de trotse bezitter geworden van de Nikon Z6
  Gelukkig kon mijn Mac, gekocht in 2011 en draait op High Sierra, nog net mee.
  Mijn Mac kan geen hogere besturingssystemen meer aan. Te oud.
  Met camera beoordelingen in de Shoot, zou het wenselijk zijn om de minimale besturingsprogramma’s te vermelden.
  vanaf de eerste Shoot tot nu ben ik nog steeds een zeer tevreden lezer.
  Ga zo verder
  Grtz Walter

 2. Walter, kijk je ook nog zwart wit tv soms?

  We hebben het hier niet over beginnerscamera’s, daar hoort geen 9 jaar oude computer bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in