EOS R5

In een online presentatie deed Canon weer meer uit de doeken over de videoprestaties van de te ontwikkelen Caonon EOS R5.

Canon heeft weer wat meer prijsgegeven over de videospecificaties van zijn aanstaande fullframe systeemcamera EOS R5. Vooral de details over 8K-mogelijkheden springen in het oog. Het is namelijk uitzonderlijk dat een systeemcamera in die kwaliteit kan filmen.

In 8K-modus kan de gebruiker intern RAW-opnames maken tot maximaal 29,97 frames per seconde. Bij deze opnames maakt de camera gebruik van de volledige sensorbreedte. De filmbeelden worden dus zonder crop opgeslagen. Naast RAW kan de R5 8K-filmbeelden tot 29,97 fps ook vastleggen in het H.265-formaat 4:2:2 10-bits formaat. Hierbij kan de videograaf kiezen om op te slaan met Canon Log of met HDR PQ. Bij die eerste variant kan je nog veel kleurcorrecties doorvoeren, de tweede is geschikt als je direct wilt filmen voor HDR-weergave.

Diezelfde H.265-opties (4:2:2 10-bits) zijn beschikbaar bij het filmen in 4K-kwaliteit. Dat kan tegen maximaal 119,88 frames per seconde en ook in deze kwaliteit maakt de R5 gebruik van de hele sensor. 4K-beeldmateriaal tegen 60p kan intern worden opgeslagen of via HDMI worden uitgevoerd. Het is een knappe prestatie dat Canons vermaarde autofocustechnologie Dual Pixel AF in de EOS R5 beschikbaar is in alle video-modi bij alle resoluties en bij alle beeldsnelheden.

Advertentie

Op papier zijn het zeer indrukwekkende specificaties die Canon bekendmaakte tijdens de digitale introductie. Hoe goed de camera in de praktijk gaat presteren, zal onder meer afhangen van de capaciteit van de accu en hoe effectief de camera de warmte weet af te voeren.

Duidelijkheid over geheugenkaarten en IBIS in EOS R5

Canon maakte eerder al bekend dat de nieuwe videospecialist twee kaartsleuven zou meekrijgen. Welke kaarten daarin zouden passen, verklaarde het bedrijf toen nog niet nader. De nieuwe communicatie geeft meer duidelijkheid: de EOS R5 krijgt een sleuf voor CFexpress-kaarten en een sleuf voor UHS-II SD-kaarten. Daarbij is het te verwachten dat je alleen kunt filmen in de hoogste kwaliteitsmodus met de snellere CFexpress-sleuf.

Ook over de beeldstabilisatie is nu meer duidelijk. De EOS R5 beschikt over een 5-assige in-body beeldstabilisatie, die werkt in combinatie met Optical IS van veel RF- en EF-lenzen.

Dit was al eerder bekend over de R5

In eerdere berichten gaf Canon al het een en ander prijs over de R5 die het in ontwikkeling heeft. Zo weten we nu dat de R5 Animal AF heeft ingebouwd, waardoor het autofocussysteem honden, katten en vogels herkent. Ook ondersteunt de camera in fotomodus framerates van 12 fps met de mechanische sluiter en 20 fps met de elektronische sluiter.

Helaas vertelde Canon nog niets over wanneer de R5 beschikbaar zal zijn en voor welke prijs. Ook over de beeldsensor die het in de R5 gaat inbouwen, is nog weinig meer bekend dan dat deze zo’n 40 megapixels zal tellen. Wordt dus wederom vervolgd …

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in