Day Sleeper

Voor Day Sleeper dook Sam Contis in het uitgebreide archief van de bekende Amerikaanse fotografe en laat zo een nieuwe kant van Lange zien.

In Day Sleeper presenteert fotografe Sam Contis een nieuwe kijk op het werk van de iconische Amerikaanse fotografe Dorothea Lange. Op basis van het uitgebreide archief van Lange bouwt Contis een gefragmenteerde, onbekende wereld rond de figuur van de dagslaper. De dagslaper staat hierbij symbool voor respijt en vergetelheid.

Dorothea Lange / Sam Contis, from ‘Day Sleeper’ by Dorothea Lange and Sam Contis. Courtesy of MACK.

Het boek toont ons de ene kunstenaar door de ogen van een andere. Daarbij reageert Contis op de overeenkomsten tussen haar manier van kijken en die van Lange. Het boek onthult daarmee een grotendeels onbekende kant van Lange. Day sleeper bevat nog nooit getoonde foto’s van haar familie, portretten uit haar studio en foto’s die ze maakte in de straten van San Francisco en de East Bay.

Het boek Day Sleeper (2020) van Dorothea Lange en Sam Contis (ISBN 978-1-912339-64-8) is 17 x 24 cm groot, telt 154 pagina’s en kost 30 euro. Het is verkrijgbaar in een aantal geselecteerde boekwinkels en de website van uitgever Mack.

Advertentie

Dorothea Lange / Sam Contis, from ‘Day Sleeper’ by Dorothea Lange and Sam Contis. Courtesy of MACK.

Over de fotografen van Day Sleeper

Dorothea Lange (1895 – 1965) was een Amerikaanse fotografe die vooral bekend is geworden door haar documentaire werk in opdracht van de Farm Security Administration. Haar opdracht bij de organisatie was het vastleggen van de gevolgen van de Grote Depressie op het sterk verarmde Amerikaanse platteland. De door Lange en haar collega’s voor de FSA gemaakte foto’s werden gratis ter beschikking gesteld aan Amerikaanse kranten en tijdschriften.

Sam Contis (1982) woont en werkt in Californië. Ze studeerde in 2008 af aan de School of Art van Yale University. Haar werk is internationaal te zien geweest in tentoonstellingen in Los Angeles, Amsterdam, Antwerpen, Londen en San Francisco.

Day Sleeper maakt ook onderdeel uit van de tentoonstelling Dorothea Lange: Words & Pictures, die op dit moment te zien is in het New Yorkse Museum of Modern Art.

Dorothea Lange, from ‘Day Sleeper’ by Dorothea Lange and Sam Contis. Library of Congress. Courtesy of MACK.
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in