Xperia 1 II

De cameramodule van de Xperia 1 II werd ontwikkeld samen met de ingenieurs die verantwoordelijk zijn voor de full-framesysteemcamera's van Sony.

Vanwege het afgelaste World Mobile Congres introduceerde Sony zijn nieuwe toptelefoon Xperia 1 II tijdens een online persconferentie. Het nieuwe vlaggenschip blinkt vooral uit door zijn fotografische mogelijkheden. De smartphone kan namelijk fotograferen tegen 20 beelden per seconde met continue autofocus en automatische belichting. Het verbeterde camerasysteem van de Sony Xperia 1 II is dan ook ontwikkeld in samenwerking met de ingenieurs van systeemcamera’s van het bedrijf.

De smartphone maakt gebruik van technologie die is overgenomen van zijn professionele full-framesysteemcamera a9 II. Van die topcamera is ook Sony’s indrukwekkende realtime-trackingtechniek geleend, die erom bekend staat dat het mensen en andere objecten perfect weet te volgen en scherp in beeld te houden. Net als in de a9 II worden de berekeningen die nodig zijn voor de automatische focus en belichting in de Xperia 1 II 60 keer per seconde uitgevoerd. De Xperia 1 II ondersteunt net als die topcamera bovendien realtime Eye-AF. Deze functie maakt gebruik van AI om realtime het oog van een mens of een dier te detecteren. Hierdoor is het mogelijk zeer precies scherp te stellen op de ogen.

Xperia 1 II

Drie camera’s in de Xperia 1 II

De Mark II heeft net als zijn voorganger drie camera’s aan de achterzijde, maar die zijn wel op belangrijke punten verbeterd. Zo heeft de hoofdcamera een 1/1.7inch-sensor van 12 megapixel, wat relatief groot is voor een telefooncamera. Het voordeel van die sensor is dat hij bijna 50 procent meer licht opvangt dan de kleinere 1/2.55inch-sensors die Apple bijvoorbeeld gebruikt. De 24mm-lens van deze camera heeft een maximale opening van f/1.7 en is optisch gestabiliseerd. De hoofdcamera maakt gebruik van dual-pixel fasedetectie-AF die 70% van de sensor bedekt. De nieuwe technoligie 3D time-of-flight helpt de camera beter te scherp te stellen, met name in omstandigheden met weinig licht.

Xperia 1 II

De Xperia 1 II krijgt ook een 16mm-groothoekcamera. Deze heeft een maximaal diafragma van f/2.2 en biedt een grote beeldhoek en een sensor van 1/2.6 inch. Voor het telebereik is de brandpuntsafstand van de telecamera vergroot van 52 naar 70 mm, met eenzelfde maximale van f/2.4. Ook deze telecamera is voorzien van een optische lensstabilisatie. Deze module heeft enkel een autofocussysteem gebaseerd op fasedetectie, waardoor die waarschijnlijk iets minder nauwkeurig en snel is dan die van de hoofdcamera. Alle drie de cameramodules zijn voorzien van ZEISS-objectieven die speciaal zijn gekalibreerd zijn voor Xperia en 3D ToF. Dit garandeert een optimale weergave en een uitstekend contrast door weerspiegelingen te beperken. Voor de beeldverwerking wordt een nieuwe Exmor Rs-sensor ingezet.

Apps voor foto en film

Sony heeft ook een nieuwe app voor de telefoon ontwikkeld. De Photography Pro app biedt een vergelijkbare gebruikersinterface als de systeemcamera’s van het bedrijf, waardoor je de mogelijkheid hebt om manuele bedieningsmogelijkheden als ISO, sluitertijd, output naar RAW en dergelijke in te stellen. Voor filmen is er de Cinematography Pro App, die 21:9 4K HDR-producties tegen 24/25/30/60 fps mogelijk maakt. Deze app is uitgerust met Touch AF, Metered Manual, Level Meter en verbeterde witbalansinstellingen. Dit biedt meer manuele bedieningsmogelijkheden, terwijl de unieke Intelligent Wind Filter-technologie ruis en interferentie van wind beperkt.

De Sony Xperia 1 II is vanaf eind voorjaar 2020 verkrijgbaar in de Benelux. Het toestel is uitgerust met Android 10 en is beschikbaar in zwart en paars. De verkoopprijs komt te liggen op 1199 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in