Nikon heeft firmware-updates klaar staan voor zijn full-frame systeemcamera’s Nikon Z7 en Z6, en voor de DX-formaat camera Z50. Het betreft de release van firmwareversie 3.00 voor de full-frames, en versie 1.10 voor de systeemcamera met kleinere beeldsensor. De updates bieden onder meer een aantal uitbreidingen van bestaande autofocusfuncties, waardoor het fotograferen met de systeemcamera’s nog makkelijk wordt.

Wanneer je de firmware van de Nikon Z7 of Z6 bijwerkt naar versie 3.00, heb je naast de huidige functies Gezichtsherkkening-AF en Oogherkenning-AF, nu ook Dierherkenning-AF tot je beschikking. Terwijl die eerste functies menselijke gezichten en ogen herkennen, herkent Dierherkenning-AF die van dieren. Dat levert een betere scherpstelling bij het fotograferen van dieren op. Met de functie Dierherkenning-AF kun je de scherpstelling overlaten aan de camera, zodat jij je kunt concentreren op het creatief inkaderen van je beelden. Wanneer er meerdere gezichten of ogen van dieren worden herkend, kan je met de multi-selector of met een druk op het scherm het gezicht of oog selecteren waarop de camera moet scherpstellen. De camera’s kunnen ook bij video-opnamen de gezichten van dieren herkennen.

Nikon-updates brengen ook meer gebruiksgemak bij het volgen van onderwerpen

Voor de genoemde full-frames is ook de functie Subject tracking gewijzigd. Deze werkt nu meer als de functie 3D-tracking in digitale SLR-camera’s van Nikon, waardoor die meer gebruiksgemak oplevert. De camera volgt het onderwerp terwijl ofwel de ontspanknop voor de helft ingedrukt wordt ofwel de AF-ON-knop ingedrukt wordt. Het volgen van het onderwerp eindigt wanneer je de knop loslaat. Dan activeert het systeem weer het scherpstelpunt dat voor het volgen geselecteerd was. Bovendien kan de overgang van weergaven aan een zelfgekozen knop worden toegewezen. Deze veranderingen maken het mogelijk het onderwerp beter te volgen en makkelijker om het doelonderwerp te activeren en te wijzigen als je door de zoeker fotografeert.

Advertentie

Verder heeft Nikon in firmwareversie 3.00 ondersteuning voor meerdere merken CFexpress-geheugenkaarten toegevoegd. Naast de CFexpress-geheugenkaarten van Sony kunnen de Z7 en Z6 nu ook kaarten van ProGrade en Lexar lezen en beschrijven.

Download firmwareversie 3.00 voor de Z7 vanaf deze website, firmwareversie 3.00 voor de Z6 van deze.

Z50 houdt gezicht filmer scherp in beeld

De nieuwe firmwareversie 1.10 voor de Z50 verbetert de AF-regeling bij het maken van zelfportretten in de filmstand. In deze modus stelt de camera op gezichten scherp. Nikon reageert hiermee op de vraag van eigenaars van de camera. Met de vorige firmwareversie werd de scherpstelstand vergrendeld in de stand AF-S bij het maken zelfportretten in de filmstand. De update naar versie 1.10 vergrendelt de scherpstelstand in de stand AF-F, waardoor de focus op het gezicht tijdens de opname van de film behouden blijft.

Download firmwareversie 1.10 voor de Z 50 hier.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in