jaarcijfers CIPA

Volgens de jaarcijfers van de CIPA daalt het aantal geproduceerde modellen van alle type camera's. Enkel de systeemcamera's laten een waardegroei zien.

De Camera & Imaging Products Association, beter bekend als CIPA, heeft gisteren haar laatste rapport van het jaar 2019 gepubliceerd. Dat geeft een mistroostig beeld van de camera-industrie over het afgelopen jaar.

Voor iedereen die de cameramarkt een beetje volgt, zal de neergaande trend waarin de markt zich bevindt geen verrassing zijn. Maar als je zonder context naar de harde cijfertjes kijkt, geeft het laatste rapport van CIPA wel een heel treurig beeld van de industrie. Natuurlijk zit die in een overgangsfase van spiegelreflex naar systeemcamera’s, maar de vooruitzichten voorspellen nog niet veel goeds.

Jaarcijfers CIPA tonen slechts één lichtpuntje

Volgens de door de CIPA verzamelde data daalde het aantal geproduceerde digitale camera’s in 2019 met bijna 24 procent. De waarde daarvan ging iets minder hard onderuit, met ongeveer 12,5 procent. De grootste daling kwam voor rekening van dslr-camera’s. Daarvan werden er het afgelopen jaar zo’n 34 procent minder camera’s gemaakt. De waarde daarvan daalde ruim 27 procent. De fabrikanten maakten ongeveer 23 procent minder camera’s met een vaste lens, de waarde van die modellen daalde 13 procent. Een mogelijk lichtpuntje in de negatieve cijfers zijn de spiegelloze camera’s. Daarvan zagen weliswaar zo’n 10 procent minder toestellen het levenslicht, maar hun waarde steeg met bijna 6 procent. Daaruit zou je kunnen afleiden dat de populariteit van systeemcamera’s stijgende is.

jaarcijfers CIPA

De cijfers over 2019 reflecteren de neerwaartse spiraal waar de camera-industrie al zeker een decennium mee te kampen heeft. Ook de toekomst lijkt op korte termijn niet veel soelaas te brengen, aangezien de meeste camerafabrikanten ook nauwelijks rooskleurige financiële prognoses hebben bekendgemaakt.

Met de verwachting dat Canon en Nikon de komende maanden nog nieuwe geavanceerde spiegelloze camera’s zullen introduceren, zal het aandeel systeemcamera’s alleen maar stijgen. Dit lijkt ook het juiste pad voor fabrikanten, gelet op de waardestijging van die modellen. Maar zij zullen ongetwijfeld nog minder spiegelreflexen en camera’s met vaste lenzen gaan produceren.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in