Paris Musées
Une allée du jardin du Palais-Royal, 1er arrondissement, Paris. Hyppolyte Blancard, fotograaf. CC0 Paris Musées / Musée Carnavalet

Paris Musées maakte deze maand bekend dat het meer dan 100.000 digitale reproducties van kunstwerken uit de musea van de stad via internet toegankelijk maakt. In de Collections-portal van het instituut, dat toezicht houdt op de gemeentelijke musea van Parijs, zijn de kunstwerken in hoge resolutie te bekijken en downloaden. Via de site zijn werken […]Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Paris Musées maakte deze maand bekend dat het meer dan 100.000 digitale reproducties van kunstwerken uit de musea van de stad via internet toegankelijk maakt. In de Collections-portal van het instituut, dat toezicht houdt op de gemeentelijke musea van Parijs, zijn de kunstwerken in hoge resolutie te bekijken en downloaden. Via de site zijn werken van onder meer het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, het Musée Bourdelle, het Musée Carnavalet en het Petit Palais beschikbaar onder de CC0-licentie.

De catalogus bevat niet alleen afbeeldingen van de kunst van gerenommeerde namen als Rembrandt en Paul Cézanne. Ook is er een collectie van meer dan 60.000 hoge-resolutiescans van foto’s in te zien. Vele daarvan zijn gemaakt door Franse pioniers in de fotografie, zoals Pierre Emounts ou Emonds, Hippolyte Blancard en Roger Henrard.

De online fotocollectie bevat ook veel werk van Eugène Atget. Deze Franse fotograaf is vooral bekend van zijn foto’s van de lege straten en architectuur van het Parijs in het begin van de vorige eeuw. Zijn foto Coin des rues de Seine et de l’Echaudé, 6ème arrondissement, Parijs uit 1911 is daarvan een goed voorbeeld. Op enkele wazige voorbijgangers na toont het beeld vooral de straten van de stad.

Coin des rues de Seine et de l’Echaudé, 6ème arrondissement, Paris. Eugène Atget (Jean Eugène Auguste Atget, dit), fotograaf. CC0 Paris Musées / Musée Carnavalet

Paris Musées voldoet aan vraag

Omdat alle foto’s onder de CC0-licentie vallen, kan iedereen een zip-bestand van elk kunstwerk downloaden. Dat bevat een afbeelding in hoge resolutie, alsmede een pdf met de licentievoorwoorden en een tekstbestand met informatie. In dat laatste lees je interessante details over de foto, zoals waar en wanneer hij is gemaakt en welke technieken en materialen voor de afdruk zijn gebruikt. Ook staat er in vermeld in welk museum het origineel te bezichtigen is. Paris Musées gaat ook afbeeldingen waar nog auteursrecht op rust online beschikbaar stellen, die worden dan in lage resolutie getoond.

Volgens een persbericht vragen veel onderzoekers, studenten en docenten of ze afbeeldingen van de werken van de musea kunnen bekijken of gebruiken. “Het beschikbaar stellen van deze gegevens garandeert dat onze digitale bestanden voor iedereen vrij toegankelijk zijn en hergebruikt kunnen worden zonder technische, juridische of financiële beperkingen, al dan niet voor commercieel gebruik”, staat er in de aankondiging te lezen.

Arcs-boutants au-dessus de l’abside de l’église Saint-Séverin, 5ème arrondissement, Paris. Eugène Atget (Jean Eugène Auguste Atget, dit), fotograaf. CC0 Paris Musées / Musée Carnavalet


Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in