Onuitgesproken

De foto's in Onuitgesproken zijn geïnspireerd op de liefdevolle en vaak humoristische wijze waarop Michel en zijn vrouw Irma Wijsman met elkaar omgaan.

Het boek Onuitgesproken is een ode aan de liefde en aan de kwetsbaarheid van het leven. In 2014 werd bij acteur en regisseur Michel Van Dousselaere (1948) een zeldzame vorm van progressieve afasie geconstateerd. Door deze hersenaandoening verdwijnt stilaan zijn spraakvermogen en takelt hij fysiek af. Een verder leven als acteur werd onmogelijk.

De liefdevolle en vaak humoristische wijze waarop Michel en zijn vrouw Irma Wijsman met elkaar omgaan sinds die dramatische wending maakte indruk op fotograaf Stephan Vanfleteren. Het resulteerde in een bijzondere samenwerking, waarbij Vanfleteren de acteur al meer dan een jaar volgt. De samenwerking tussen hen is bijzonder. Ook al zijn de woorden bijna verdwenen, de trotse acteur is er nog altijd. Zijn vermogen om te schitteren als model op de scène blijft overeind.

De teksten van Elvis Peeters begeleiden de beelden op treffende wijze. Hoewel de foto’s en teksten laten zien dat taal, geheugen en motoriek kunnen versplinteren, blijft de schoonheid van de mens zichtbaar. In het boek staat ook de speciaal voor Michel geschreven theatermonoloog van Erik-Ward Geerlings, naast een heel persoonlijke tekstbijdrage door Irma Wijsman en Stephan Vanfleteren.

Advertentie

Onuitgesproken (ISBN 978 94 6388 734 2) telt 96 pagina’s van 16,5 x 11,3 cm en is voorzien van een hardcover met wikkel in kalkpapier. Het Nederlandstalige boek kost 22,50 euro.

Van 14 december 2019 tot 1 maart 2020 zijn de foto’s van het boek ook te bezichtigen in een expositie. Deze wordt gehouden in Museum Dr. Guislain te Gent. Tot dezelfde datum is in FOMU Antwerpen ook de grote overzichtstentoonstelling van de Stephan Vanfleteren te zien.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in