De nieuwe APO-Summicron-SL 50 f/2 ASPH. is het vierde objectief in de reeks van SL-Summicron-lenzen met vast brandpuntsafstand. In dezelfde reeks waren al een 35mm-, 75mm- en 90mm-versie verkrijgbaar, die ook allemaal een maximaal diafragma van f/2 hebben. De vier zijn hoogwaardige objectieven met een Leica SL-lensvatting, maar hebben en compacte afmetingen en een laag gewicht. Bij de constructie van de APO-Summicron-SL objectieven besteedt Leica in het bijzonder aandacht aan het voorkomen van strooilicht en reflecties. Het geoptimaliseerde optische en mechanische ontwerp en een hoogwaardige coating op de lensoppervlakken beperkt de onvermijdelijke reflecties tot een minimum. Dankzij de afdichting tegen stof, vocht en waternevel en de Aquadura-coating van de blootgestelde lensoppervlakken, kunnen de objectieven onder vrijwel alle weersomstandigheden worden gebruikt.

Het nieuwe APO-Summicron-SL 50 f/2 ASPH.-objectief is volgens Leica uiterst veelzijdig en geschikt voor gebruik in vrijwel elke situatie zoals reportage-, reis-, studio-, architectuur-, landschaps-, portret-, close-up- of documentaire fotografie. Net als de andere SL-objectieven is deze 50mm ontworpen en gebouwd voor een lange levensduur bij professioneel gebruik.

APO-Summicron-SL 50

Geavanceerd optisch ontwerp

In de behuizing zorgen twaalf complexe lenselementen, waarvan drie met asferische oppervlakken,  gerangschikt in tien groepen bij aan een extreem hoge beeldkwaliteit, die zelfs bij volle lensopening. Leica-objectieven voldoen immers aan de belofte, dat het maximale diafragma een werkend diafragma moet zijn. Daarom is het diafragmeren uitsluitend een creatief instrument en is dit niet noodzakelijk voor het bereiken van betere beeldprestaties. Natuurlijke huidtinten, zachte overgangen naar de bokeh, uitstekend contrast in details en consistente scherpte van rand tot rand van vervormingsvrije beelden, zijn eveneens kwaliteitskenmerken van de objectieven die door Leica worden geproduceerd. Die gelden dus ook voor de nieuwe Leica APO-Summicron-SL 50 f/2 ASPH.

Alle glaselementen in een optisch beeldvormingssysteem, bijvoorbeeld lensdelen, breken het licht in bepaalde kleuren op een andere manier. Dit heeft als effect dat niet alle lichtstralen van een veelkleurig onderwerp op een enkel beeldpunt worden gericht en het resultaat hiervan is chromatische aberratie. De nieuwe Leica APO-Summicron-SL 50 f/2 ASPH minimaliseert deze chromatische aberraties door een sterke apochromatische correctie. Daarom zijn de meeste lenselementen die bij de constructie van het objectief gebruikt worden, gemaakt van speciaal ontwikkeld, hoogwaardig glas met een afwijkende partiële dispersie.

APO-Summicron-SL 50 stelt handmatig scherp met magnetisme

Net als bij andere Summicron-SL-objectieven maakt de autofocusaandrijving van het nieuwe 50mm-objectief gebruik van een krachtige en robuuste stappenmotor met DSD® (Dual Syncro Drive™). Hierdoor zou de volledige scherpstelslag in slechts 250 milliseconden volledig worden afgelegd. De Leica Summicron-SL-objectieven zijn voorzien van een nieuw concept voor de constructie van de handmatige scherpstelring. In dit concept is een ringmagneet met afwisselend noord-zuid polarisatie in de handmatige scherpstelring ingebouwd. Het magnetisch veld verandert zijn polariteit wanneer de ring wordt gedraaid. Een sensor bewaakt de status van het magnetisch veld en stuurt de gegevens naar de hoofdprocessor. De aandrijving verschuift het objectief vervolgens op basis van de draaihoek en het toerental naar de bijbehorende scherpstelpositie. Dit maakt het mogelijk om nog sneller en nauwkeuriger handmatig scherp te stellen.

De Leica APO-Summicron-SL 50 f/2 ASPH. is verkrijgbaar voor een adviesverkoopprijs van 4.475 euro.

Voorbeeldfoto’s gemaakt met de Leica APO-Summicron-SL 50 f/2 ASPH.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in