malware

Een beveiligingsbedrijf slaagde erin om een Canon EOS 80D via het Picture Transfer Protocol te infecteren met malware.

Beveiligingsfirma Check Point heeft bekendgemaakt dat moderne camera’s van alle categorieën kwetsbaar zijn door hun USB- en wifi-mogelijkheden. Zo zou er ransomware en malware op een camera geïnstalleerd kunnen worden, waarna er losgeld gevraagd kan worden voor foto- of videobestanden. 

Picture Transfer Protocol

Op enkele fotografen na, is iedereen ondertussen al lang overgeschakeld van film naar digitaal. Voor die reden werd in het verleden ook het Picture Transfer Protocol (PTP) ontwikkeld, dat digitale beelden makkelijk kan overzetten van je camera naar je computer. Ondertussen wordt PTP echter voor veel meer taken gebruikt dan enkel bestandsoverdracht: firmware-updates, tethering et cetera.

Check Point ging daarom op zoek of het kwetsbaarheden in het protocol kon ontdekken. Dat deden ze met een Canon EOS 80D. Ze probeerden deze spiegelreflexcamera te infecteren, omdat hij zowel USB- als wifi-ondersteuning heeft. Dit bleek inderdaad mogelijk. Aangezien PTP door alle fabrikanten standaard gebruikt wordt, stelt Check Point dat ook andere merken kwetsbaar zijn. 

Hoe malware-infecties vermijden op je DSLR?

Je wilt natuurlijk niet betalen om je foto’s opnieuw toegankelijk te maken. Verminder de kans op besmetting daarom met deze tips:

  • Zorg dat je je camera steeds update naar de meest recente firmware.
  • Verbind je camera niet met een computer die mogelijk geïnfecteerd is. 
  • Zorg dat elke verbonden computer de laatste beveiligingsupdates heeft.
  • Schakel de wifi-verbinding van je camera uit als je deze niet gebruikt (dat is ook goed voor de batterijduur van je toestel).
  • Verbind je camera waar mogelijk niet met een openbaar wifi-netwerk.

Canon werd eerder al op de hoogte gebracht door Check Point. De twee bedrijven werkten samen aan een beveiligingspatch. Ze publiceerden ook een persbericht op hun website met extra informatie. In onderstaande video kan je het proces van Check Point volgen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in