DSLR camera kwetsbaarheden
Advertentie

Leer betere foto's te maken op de Photo Inspiration Day

15 september, Antwerpen

De Photo Inspiration Day is een dag vol fotografie, waarbij de nadruk ligt op het opdoen van praktijkkennis. Bestel nu je tickets en profiteer tot en met 20 augustus van 2 euro early bird korting.


 

Beveiligingsfirma Check Point heeft bekendgemaakt dat moderne camera’s van alle categorieën kwetsbaar zijn door hun USB- en wifimogelijkheden. Zo zou er ransomware en malware op een camera geïnstalleerd kunnen worden, waarna er losgeld kan gevraagd worden voor foto- of videobestanden. 

Picture Transfer Protocol

Op enkele fotografen na, is iedereen ondertussen al lang overgeschakeld van film naar digitaal. Voor die reden werd in het verleden ook het Picture Transfer Protocol (PTP) ontwikkeld, dat digitale beelden makkelijk kan overzetten van je camera naar je computer. Ondertussen wordt PTP echter voor veel meer gebruikt dan enkel bestandsoverdracht: firmware updates, tethering,.. 

Check Point ging daarom op zoek of het kwetsbaarheden in het protocol kon ontdekken die hen de mogelijkheid gaven om Canon EOS 80D spiegelreflexcamera te infecteren, een camera met zowel USB- als wifi-ondersteuning. Dit bleek inderdaad het geval en aangezien PTP door alle fabrikanten standaard gebruikt wordt, stelt Check Point dat ook andere merken kwetsbaar zijn. 

Hoe malware-infecties vermijden op je DSLR?

Omdat je natuurlijk niet wil betalen om je foto’s opnieuw toegankelijk te maken, kan deze drie tips alvast toepassen om de kans op besmetting te verminderen:

  • Zorg dat je je camera steeds update naar de meest recente firmware.
  • Verbind je camera niet met een computer die mogelijk geïnfecteerd is. 
  • Zorg dat elke verbonden computer de laatste beveiligingsupdates heeft.
  • Schakel de wifiverbinding van je camera uit als je deze niet gebruikt (Wat ook goed is voor de batterijduur van je toestel)
  • Verbind je camera waar mogelijk niet met een openbaar wifinetwerk.

Canon werd eerder al op de hoogte gebracht door Check Point en werkte samen met het bedrijf aan een beveiligingspatch. Ze publiceerden ook een persbericht op hun website met extra informatie. In onderstaande video kan je het proces van Check Point volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in