Vergeet FaceApp. Met aiportraits.com genereer je je eigen Middeleeuws portret.

Vergeet FaceApp, dit is aiportraits.com. Met deze nieuwe web-app verander je je eigen selfie in een handomdraai in een griezelig portret uit de middeleeuwen. Zo wordt A.I. nogmaals ingezet voor leukere doeleinden. Althans daar lijkt het toch op.

Training met 45.000 portretten

Aiportrets.com gebruikt een algoritme dat zichzelf getraind heeft op basis van 45.000 bestaande portretten. Het beslist zelf welke kleuren, stijl, inkt en hardheid het wil toevoegen aan je middeleeuws portret. Naast de kleuren en stijlen veranderd de web-app ook de vormen en lijnen van je gezicht helemaal. Het past dus je foto niet gewoon een beetje aan, maar gebruikt de vorm van je gezicht enkel als basis om dan verder een heel portret uit te werken.

Laag na laag past de GAN-technologie je foto aan en genereert hij een nieuw portret.

Volgens de website hebben de makers gebruik gemaakt van de GAN-technologie (Generative Adversarial Network). Die technologie zorgt ervoor dat je foto niet louter wordt overgetekend met wat kleuren en stijlen, maar dat de generator wel degelijk from scratch een nieuw portret genereert.

Aiportraits-team

Op de ‘team-pagina’ van de website vinden we de vier makers en hun portretten terug. Twee daarvan zijn onderzoekers aan een AI-lab dat verbonden is aan het Amerikaanse MIT (Massachusetts Institute of Technology). Dat lijkt toch al een ander verhaal te zijn dan de mensen achter FaceApp, wat nogal shady leek te zijn. Vermoedelijk willen de AI-onderzoekers hiermee voornamelijk de kracht, maar ook de negatieve effecten van AI aantonen.

Upload je meest recente selfie en laat je verrassen.

Privacy

Uiteraard komt het de factor privacy ook hier weer naar boven. En gelijk heb je. Maar maak je geen zorgen; op de website stellen de makers heel duidelijk dat de foto’s wel naar hun servers worden verstuurd maar dat ze nadien niet meer gebruikt worden en zelfs verwijderd van de servers. Je kan dus op je twee oren slapen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.