dronemarkt

De wereldwijde niet-militaire dronemarkt wordt gedomineerd door China en zal naar schattingen verdrievuldigen tot 14,3 miljard dollar aan het einde van volgend decennium. Dat beweert de luchtvaartanalysegroep Teal Group in zijn laatste studie.

Vandaag is de markt goed voor bijna 5 miljard dollar, maar door het toenemend gebruik door commerciële industrieën zal de drone-industrie aandikken tot zo’n 14 miljard dollar.
Het rapport komt net op het moment dat de VS zich steeds meer zorgen begint te maken over hun nationale veiligheid, en steeds vaker China ervan verdenkt die te willen wegkapen. Volgens de VS zou Beijing zich toegang kunnen verschaffen tot gevoelige data uit Chinese drones.
“Chinese fabrikanten zijn goed voor een derde van de productie van commerciële drones”, aldus de studie.
In mei waarschuwde het Amerikaanse ministerie van defensie Amerikaanse bedrijven nog tegen Chinese drones. Chinese dronefabrikant DJI – die zich momenteel in het oog van de kritiekstorm bevindt – zegt dat de bezorgdheid “misplaatst” is. DJI-consumenten zouden volgens DJI-woordvoerder Michael Oldenburg echter complete inzage hebben in hun data.
Volgens de studie is het grootste marksegment voor drones industriële inspectie. Daarbij horen domeinen als bouw, energie en mijnen. De drones worden daarbij voornamelijk gebruikt om sites te inspecteren. Daarnaast worden ze ook vaak ingezet in de landbouw; voor het besproeien van gewassen en de analyse van velden.
In 2017 zette het Amerikaanse leger zijn gebruik van DJI-drones stop. De Senaat stemde voor een verbod op het gebruik van Chinese drones.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.