Uitgeverij Hannibal brengt een ode aan de gerenommeerde fotografe met een dik boek dat een overzicht biedt van haar imposante beelden.

Het fotografisch oeuvre van Martine Franck (1938–2012) werd eindelijk samengebracht in een omvangrijk boek. Het fotoboek bevat naast grondige studies en gesprekken een schat aan nooit eerder gepubliceerde foto’s.
De in Antwerpen geboren en in de Verenigde Staten en Engeland opgegroeide Martine Franck was een van de belangrijkste figuren van de internationale fotografiescene. Ze was lid van het fotoagentschap Magnum Photos en medeoprichter en voorzitter van de Stichting Henri Cartier-Bresson, die als doel heeft hun beider werk te bewaren, tentoon te stellen en het beschikbaar te stellen voor onderzoekers.
 

Martine Franck 1
Salvation Army soup kitchen, New York, 1979 © Martine Franck / Magnum Photos

 
In het boek neemt de vrouw die “het onverwachte wilde begroeten” je mee op een chronologische reis door haar zwart-witwerk. Feminisme, sociale achterstand, boeddhisme en ouderdom zijn de onderwerpen die ze in de loop der jaren in beeld bracht, steevast met veel oog voor het menselijke aspect en voor geometrische vormen. Daarnaast maakte ze portretten van kunstenaars en auteurs, en fotografeerde ze landschappen tijdens haar vele reisreportages. Haar niet aflatende engagement, haar eerlijkheid en haar gevoel voor humor maakten van haar een complete en bijzondere kunstenares.

“Op zich is de camera een grens, een barrière die je constant neerhaalt om dichter bij het subject te komen. Daardoor overstijg je je eigen limieten; dat gaat gepaard met een zekere vermetelheid en onbeschoftheid, met een verlangen om onzichtbaar te zijn.”
— Martine Franck

Het Engelstalige overzichtsboek van Martine Franck (ISBN 978 94 9267 785 3) telt 304 pagina’s van 29 x 23 cm met een hardcover en kost 59 euro. Het bevat tekstbijdragen van Dominique Eddé, Cécile Gaillard, Anne Lacoste, Aude Raimbault en Agnès Sire.
 

Martine Franck 2
Ballymun, district of north Dublin, Ireland, 1993 © Martine Franck / Magnum Photos

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.