zwart gat

Na jarenlang onderzoek zijn wetenschappers er eindelijk in geslaagd om een zwart gat op de gevoelige plaat vast te leggen.

Voor de eerste keer in de geschiedenis hebben wetenschappers een zwart gat op foto kunnen vastleggen. Het beeld werd gemaakt door de Event Horizon-telescoop en was het resultaat van een wereldwijde samenwerking.
Het zwarte gat situeert zich in het Messier 87 sterrenstelsel op een afstand van 55 miljoen lichtjaren van onze aarde. De ring van licht is afkomstig van achter het zwarte gat. Het zwarte gat heeft een massa die 6,5 miljard keer groter is dan onze zon, en die massa trekt aan het licht, waardoor het als een vlammende cirkel om het gat heen buigt. Al het licht wordt door het zwarte gat opgezogen, waardoor je het binnenste ervan niet kunt zien. Wat je wel ziet, zijn de contouren van de zogenaamde waarnemingshorizon, oftewel het punt waar voorbij je niet meer aan het gat kunt ontsnappen. De gefotografeerde cirkel is in het echt ongeveer 100 miljard kilometer breed.
Het beeld kwam tot stand na een samenwerking tussen acht bestaande telescopen, verspreid over verschillende continenten, waaronder Antarctica. Om tot dit (wazige) beeld te komen, moesten supercomputers van het Max Planck Institute en MIT meerdere petabytes aan ruwe informatie verwerken en dit is nog maar het begin. Momenteel worden er twee nieuwe telescopen gebouwd in Groenland en Iran, waardoor de nauwkeurigheid van de verschillende apparaten nog verhoogd zal worden in de nabije toekomst.
 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.