NPPA 2019 winner News
NPPA 2019 winner News © Dieter Telemans

De grote winnaars van de Nikon Press Photo Awards 2019 zijn Dieter Telemans (Categorie News), Kristof Ramon (Categorie Sport) en Kristof Vadino (Categorie Stories). Deze persfotografen wisten de jury te overtuigen met foto’s die voor zichzelf spreken. Met zijn stories van Nafi Thiam wint Jasper Jacobs, voor het tweede jaar op rij, de publieksprijs. In […]

De grote winnaars van de Nikon Press Photo Awards 2019 zijn Dieter Telemans (Categorie News), Kristof Ramon (Categorie Sport) en Kristof Vadino (Categorie Stories). Deze persfotografen wisten de jury te overtuigen met foto’s die voor zichzelf spreken. Met zijn stories van Nafi Thiam wint Jasper Jacobs, voor het tweede jaar op rij, de publieksprijs.
In totaal werden er dit jaar maar liefst 719 foto’s ingezonden door 88 persfotografen. Voor de editie van 2019 werd het concept van de Nikon Press Photo Awards aangepast. De professionele jury (bestaande uit Hans Swaelens van Nikon, Philippe François van Belga, Jan Desloover van De Standaard, Tom Peeters van Knack, Wim Robberechts van Robberechts TV, William Van Hecke van Photonews en Eric Guidicelli van La Dernière Heure) mocht naast de Nikon Press Photo Award en de Nikon Sport Photo Award, nog een derde award toekennen: de Nikon Stories Award. Samen met de via online voting gekozen Publieksprijs bracht dit het aantal prijzen van de NPPA 2019 op vier.
 

Gele hesjes en Jesus Wout

De jury was vol lof over de zeer sterke, inhoudelijke nieuwsfoto ‘Protest gele hesjes’ van persfotograaf Dieter Telemans, die gemaakt werd tijdens het gelehesjesprotest: “Deze gebeurtenissen, die wekenlang één van de hoofdpunten vormden van de actualiteit, worden haast filmisch weergegeven. De beeldinstelling, het perspectief, … alles klopt.” Daarbij baseerde zij zich bij de selectie vooral op volgende criteria: relevantie van de foto ten opzichte van het thema, het esthetische aspect van de foto, de technische kwaliteit en de journalistieke waarde van het beeld. “Het lijkt haast alsof dit beeld in scène is gezet. Hierdoor wordt het een universeel, alles duidend beeld”, aldus het juryrapport.

NPPA 2019 winner News
NPPA 2019 winner News © Dieter Telemans 

 

De winnende sportfoto ‘Jesus Wout’ van Kristof Ramon brengt een uitgeputte Wout Van Aert in beeld. Hij ligt als het ware als een kruis op de grond na een ongelooflijk sterke koers. Het was de eerste Strade Bianche voor Wout, waarin hij derde werd. De jury van de Nikon Press Photo Awards over dit winnende beeld van sportfotograaf Ramon: “Het heroïsche aspect van de sport komt hier helemaal tot uiting. Enkel de benen van de toeschouwers zijn zichtbaar, waardoor het lijkt dat je zelf in de kring staat. Je voelt je zelf helemaal betrokken bij het gebeuren.”

NPPA 2019 Sport winner
NPPA 2019 Sport winner © Kristof Ramon

 

Bekroonde Verhalen

De Stories Award van de Nikon Press Photo Awards 2019 ging naar Kristof Vadino voor zijn aangrijpende fotoserie ‘Rohingya in een impasse situatie’. De zeven juryleden waren onder de indruk van de manier waarop hij met zijn reportage over de Rohingya-vluchtelingen een beklijvend verhaal weet te vertellen. De jury was vol lof: “Je voelt de ambitie van de fotograaf om het verhaal goed en juist te vertellen. Kristof Vadino weet op een meesterlijke manier met het licht te spelen, wat de verhaallijn nog versterkt.”

NPPA Stories 2019 winner
Winner stories NPPA 2019 © Kristof Vadino. Bekijk de volledige fotoreeks op www.nppa.be

 

De serie ‘De 7 ‘werken’ van Nafi Thiam’ van Jasper Jacobs werd door het publiek aangewezen als winnaar van de Publieksprijs van de Nikon Photo Press Award 2019 uit tien finalisten.

NPPA 2019 – Winner Publieksprijs © Jasper Jacobs. Bekijk de volledige fotoreeks op www.nppa.be

 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.