Horse Head - Frederik Buyckx 1

Voor documentairefotograaf Frederik Buyckx is reizen een belangrijk onderdeel van zijn projecten. De Gentenaar reist de wereld rond, op zoek naar plekken waar mensen nog dicht bij de natuur leven en waar de kracht van de natuur nog zeer aanwezig is. Dat betekent vaak: geen elektriciteit en geen internet.
Een kleine tien jaar geleden begon Frederik als zelfstandig fotograaf. Af en toe doet hij opdrachten voor klanten, meestal binnen- en buitenlandse media, maar zijn werk als documentairefotograaf is zijn hoofdactiviteit. “Voor mijn documentaireprojecten zoek ik onderwerpen die me persoonlijk boeien. Ik fotografeer het leven zoals het is: ik zet niets in scène en ik grijp niet in. Dat vind ik heel belangrijk. Het kan soms twee à drie jaar kan duren voor een project echt af is.”
 

“Wekenlang offline zijn, dat is even terugkomen naar de essentie”

 

Focus op natuur

Natuur neemt in zijn werk een prominente plaats in. “In Gent woon en leef ik in de stad, een goede uitvalsbasis. Maar om de zoveel tijd voel ik de drang om naar een afgelegen gebied te trekken. Ergens waar je de kracht van de natuur nog echt voelt, iets wat ik bij ons heel erg mis.”
Momenteel werkt hij aan een project waarvoor hij naar Kirgizië trekt om er zich onder te dompelen in de lokale cultuur en natuur: “Ik trek er te paard met semi-nomaden door de bergen.” Soms heeft Frederik meerdere weken geen connectie met de buitenwereld. En dat ervaart hij als zeer aangenaam: “Volledig weg van alle externe prikkels. Even terugkomen naar de essentie. In Kirgizië hoef ik mijn verbinding niet uit te zetten, want er is geen connectie.”

Frederik_Buyckx_Gallery6
Met semi-nomaden trekt Frederik Buyckx te paard door het besneeuwde berglandschap van Kirgizië. © Frederik Buyckx

 

Off the grid

Wekenlang offline zijn, vaak in ruwe omstandigheden, heeft gevolgen voor zijn workflow en materiaalkeuze. Als Frederik zich opmaakt voor een buitenlands project, tracht hij altijd zo weinig mogelijk materiaal mee te nemen. “Wat camera’s betreft is dit zeer beperkt. Ik neem ook maximaal twee lenzen mee. Waar ik wel een grote voorraad van meeneem, zijn batterijen. En in de zomer ook een mini-zonnepaneel.”
Naast de ruwe natuur en de extreme omstandigheden heeft Frederik nog een grote uitdaging. “Fotografie is een uniek medium. Je kan een foto nooit meer opnieuw maken. Je legt een moment vast, een bepaald licht, een bepaalde gebeurtenis. Soms besef je als fotograaf: ‘Dit is het. Dit is mijn unieke foto en dan wil je zo snel mogelijk een goede back-up. Ik heb in het verleden al foto’s verloren, dat is het ergste dat je kan meemaken.” Daarom voorziet hij altijd voldoende back-upopties. Want er kan altijd iets gebeuren: regenweer, vochtigheid, een val, diefstal …

_MG_3050b
Buyckx beseft dat hij een unieke foto als deze nooit opnieuw kan maken, en zorgt daarom altijd voor voldoende back-ups. © Frederik Buyckx

 
“Ik probeer altijd zo snel mogelijk te back-uppen”, vertelt Frederik. Dat kan op verschillende manieren. Een eerste back-up is in zijn camera waar hij via een dual SD-kaartslot de opnames op twee SD-kaartjes tegelijk bewaart. Minimaal om de twee dagen zet hij die beelden over op een laptop. “Maar ik laat mijn laptop altijd in de hotelkamer of bij de mensen waar ik verblijf, daar kan dus altijd iets mee gebeuren. Daarom hou ik mijn geheugenkaartjes altijd zo dicht mogelijk bij mij”, zegt Frederik.
Als losse back-up heeft Frederik ook nog een robuuste LaCie Rugged in zijn bagage zitten. Die komt, net zoals de meeste LaCie-schijven, met de unieke Rescue service. Stel dat er toch iets gebeurt met je externe harde schijf of je verwijdert per ongeluk iets, dan kunnen experts van LaCie mijn foto’s terughalen.
 

“Soms besef je als fotograaf: ‘Dit is het. Dit is mijn unieke foto en dan wil je zo snel mogelijk een goede back-up.”

 

DJI Copilot: nieuw speeltje

Sinds kort werkt hij ook met de LaCie DJI Copilot om zijn workflow te optimaliseren. ”De LaCie DJI Copilot is voor mij als professionele fotograaf een nieuwe interessante tool. Op mijn volgende reis kan ik bijvoorbeeld geen laptop meenemen. En dan is de DJI Copilot echt ideaal. Ik kan er mijn geheugenkaartjes meteen op offloaden, via mijn smartphone kan ik al even naar de beelden kijken en al een eerste selectie maken. Ook handig is dat ik de Copilot als powerbank kan gebruiken als mijn batterijniveau laag staat.”

Lacie Copilot in Kirgizië
In Kirgizië bewees de LaCie DJI Copilot zich als een ideale reisgenoot. © Frederik Buyckx

 
 

Verwerken en bewerken

In tegenstelling tot andere fotografen is Frederik geen veelschieter. “Ik neem niet elke dag 10 goede foto’s. Ik ben heel selectief. Dat is een bewuste keuze.” Daardoor heeft hij na drie weken onderweg ongeveer 300 GB aan RAW-bestanden. “Ik probeer tijdens een reis al om de zoveel tijd een preselectie te maken. Anders moet ik thuis duizenden beelden bekijken, beoordelen en selecteren.”
Eenmaal terug thuis is hij het soort fotograaf dat zijn foto’s bewust weinig bewerkt. Meestal enkel wat contrast aanpassingen om de scene nog beter tot haar recht te doen komen. Vooral het selecteren, het herbekijken van de foto’s en ze samen plaatsen neemt veel tijd in beslag. “Dan vertrouw ik op een LaCie 2big Dock. Het zijn immers zware bestanden en de 2big Dock verwerkt ze snel. Dus ik kan sneller vergelijken. Bovendien ben ik fan van het ingebouwde RAID-systeem, dat mijn foto’s tegelijkertijd niet één, maar wel twee keer opslaat op verschillende schijven. Als er eentje kapot zou gaan, heb je nog altijd de back-up op de andere. Daarenboven is de inbegrepen Data Rescue Service bij LaCie apparaten een extra zekerheid. Als het noodlot zou toeslaan heb je nog een stok achter de deur hebt om je gegevens toch terug te krijgen.”

Thuis vertrouwt de documentairefotograaf op de LaCie 2big Dock vanwege zijn snelheid en back-up op twee schijven.

 
Met zijn sfeervolle documentairefoto’s van geïsoleerde gebieden won Frederik Buyckx inmiddels verschillende prijzen, waaronder de Limaphoto-prijs en de Photographer of the Year in de 2017-editie van de Sony World Photography Awards. In onderstaande video vertelt hij over zijn inspiratie en werkwijze tijdens zijn projecten in het buitenland.

 
Dit artikel is een bijdrage van onze partner LaCie. Wil je weten waar je de toestellen die Frederik Buyckx gebruikt kunt aanschaffen, dan kun je terecht op deze pagina.