acnterkant Leica M10-D
Op de achterkant van de M10-D vind je slechts één grote draaiknop.

De fullframe rangefinder M10-D van Leica doet vroegere fototijden herleven, de camera heeft zelfs geen lcd-scherm.

De compacte meetzoekercamera’s in Leica’s M-lijn richten zich op eenvoud en precisie in de lijn van de analoge fotografie. De nieuwste telg in de lijn doet de oude fotografische tijden helemaal herleven: de M10-D heeft zelfs geen lcd-scherm aan de achterkant.
In plaats daarvan vind je achterop een grote draaiknop met drie opties: uit, aan en aan met ingeschakelde WIFI. Die laatste optie is wellicht verrassend, maar uiterst nuttig omdat je de camera via een draadloze verbinding grotendeels kunt instellen met de Leica FOTOS app. Je kunt dit programmaatje ook gebruiken om te tetheren en beelden naar je telefoon te kopiëren.

Leica M10-D met telefoon
Met de Leica FOTO app kun je de camera tetheren en de overige instellingen aanpassen.

 
De bediening op de camera zelf is namelijk minimalistisch, maar effectief gehouden. Met de binnenring van de knop aan de achterzijde kun je snel de belichtingscompensatie van de camera aanpassen. Bovenop bevinden zich wielen voor het instellen van de ISO en de belichtingstijd. Verder kun je op de objectieven met M-lensvatting het diafragma bepalen. Mede dankzij de stille sluiter is de M10-D perfect voor straatfotografie en fotografen die bewuster willen fotograferen.

Leica: “Waar je bij moderne fotografie een overweldigend aantal functies en functies tegenkomt, is de M10-D een gewaagde verklaring van een bewuste focus op de essentie van zowel de filosofie als de functie van fotografie.”

Niet alleen het ontbreken van een lcd-scherm doet de M10-D lijken op zijn analoge voorouders, ook de geïntegreerde duimsteun herinnert aan vroegere tijden. Volgens Leica biedt deze nu vooral extra grip bij langere fotosessies en natuurlijk niet om de film door te spoelen naar het volgende frame. Binnenin huist namelijk een moderne fullframesensor van 24 megapixel. Net als andere M-modellen heeft de M10-D een optische meetzoeker, maar de camera kan ook worden uitgebreid met Leica’s Visoflex elektronische zoeker. Het ISO-bereik is uitgebreid naar 100 tot 6.400. De adviesprijs van de M10-D is zo’n 7.500 euro.

Leica M10-D van boven
De bedieningselementen van de Leica M10-D.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.