Als enthousiaste beeldmaker zijn je foto’s en video’s je belangrijkste bezit. Je moet er niet aan denken dat je niet meer bij je zelf geschoten beelden kunt. De meeste shoots zijn immers uniek en kun je niet meer overdoen. Je hebt je workflow dan ook helemaal aangepast om er zeker van te zijn dat je files […]

Als enthousiaste beeldmaker zijn je foto’s en video’s je belangrijkste bezit. Je moet er niet aan denken dat je niet meer bij je zelf geschoten beelden kunt. De meeste shoots zijn immers uniek en kun je niet meer overdoen. Je hebt je workflow dan ook helemaal aangepast om er zeker van te zijn dat je files altijd veilig zijn. Met goed geplande regelmatige back-ups zorg je dat ervoor dat je telkens meerdere versies van je foto’s en video’s bewaart.

Extra gemoedsrust

Toch is er op de achtergrond altijd de angst dat je niet meer bij je foto- en videobestanden kunt. Dat een deel van je zorgvuldig opgebouwde collectie niet meer toegankelijk is. Ook al heb je je workflow en back-upprocedures goed op orde, een ongeluk zit in een klein hoekje. Over zaken als brand, waterschade of virussen heb je als creatieveling natuurlijk veel minder controle.
Bovendien ben je vaak onderweg met externe harde schijven. Zeker als je bijvoorbeeld in exotische of juist extreem koude omgevingen gaat filmen of fotograferen, kan er van alles met de schijf gebeuren. Ook kunnen de bitjes maar een beperkt aantal keer op nul of op een worden gezet. Op een gegeven moment doen die bitjes misschien niet meer wat je wil. Dan is het een rustgevende gedachte dat je je altijd kunt terugvallen op een dienst die zelfs in dat soort onheilssituaties je gegevens weer kan herstellen.

“Op een gegeven moment doen die bitjes misschien niet meer wat je wil.”

Omdat LaCie beseft hoe waardevol en belangrijk de data van foto- en videografen zijn, gaat het bedrijf een stapje verder dan enkel het leveren van goede opslagproducten. Tegenwoordig biedt het creatievelingen extra gemoedsrust en worden de nieuwste schijven van het merk geleverd met Rescue Data Recovery Service.

Melvin Plak van LaCie
Melvin Plak, Recovery Lab Manager bij LaCie, onderzoekt een harde schijf.

Herstel door professionals

Deze garantie belooft dat herstelexperts er alles aan zullen doen om je gegevens terug te halen, door welke oorzaak die ook zijn kwijtgeraakt. In noodscenario’s kun je een online of telefonisch een claim melden, waarna een toegewezen herstelspecialist je begeleidt bij het verdere proces. Na het versturen van de schijf gaan de experts in het Nederlandse Recovery Lab ermee aan de slag.

“Bij de diagnose van een schijf komen al je zintuigen naar voren.”

Het herstellen van de gegevens op een schijf is een minutieus werk en heeft wel iets weg van een chirurgische operatie. Daarbij wordt eerst een diagnose gesteld; wat is er precies gebeurd met de schijf? Is hij beschadigd door brand of is er wellicht water in de behuizing gekomen. “Het begint allemaal bij de analyse van de harde schijf. Daarbij komen al je zintuigen naar voren”, aldus Melvin Plak, Recovery Lab Manager bij LaCie. “Je gaat ook niet opereren op iemand zonder dat je weet wat er mis mee is.”

Grote kans op recuperatie

Bij het herstel gaan de experts niet over één dag ijs. “Vanuit een technisch oogpunt is het voor mij de kick om de beste te zijn op datarecovery-gebied”, zegt Plak. Zolang de zogenaamde platters van de drive nog intact zijn, zijn de gegevens in principe terug te halen. Afhankelijk van de diagnose worden in het lab bijvoorbeeld de leeskoppen, motor of controllers vervangen. Het Recovery Lab is een van de weinige plaatsen in de wereld waar zowel de knowhow als het materiaal voorhanden is om aan de slag te gaan met alle merken en alle modellen harde schijven. Dankzij deze combinatie weten de professionals meer dan 90 procent van de gevallen data te recupereren. De herstelde gegevens worden thuisbezorgd op een opslagapparaat of in de cloud ter beschikking gesteld.

LaCie Recovery Lab
In het Recovery Lab is materiaal voorhanden om aan de slag te gaan met alle merken en alle modellen harde schijven.

LaCie stelt de Rescue Data Recovery Service gratis beschikbaar voor de volgende apparaten: Rugged USB-C, Rugged Thunderbolt USB-C, Rugged RAID Pro, D2 Thunderbolt 3, D2 professional, 2big Dock, 6big, 2big en DJI Copilot. Op deze pagina vind je meer informatie over de dienst.
In onderstaande video kun je zien hoe gedreven de herstelspecialisten van het Recovery Lab te werk gaan bij het herstellen van beschadigde schijven.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.