De nieuwste mobiele flitser van Elinchrom is de eerste van dit merk met de handige TTL-technologie. Daarmee wordt flitsen makkelijker dan ooit.

De nieuwste mobiele flitser van Elinchrom is de eerste van dit merk met de handige TTL-technologie. Daarmee wordt flitsen makkelijker dan ooit.
Het kan niet anders dan dat men bij Elinchrom elk nummer van Shoot zeer aandachtig leest. In Shoot 61 verscheen onze test van de krachtige ELB 1200. Daarin merkten we op dat waar tegenwoordig elke Chinese flitser de TTL-lichtmeetsystemen (through the lens) van diverse cameramerken ondersteunt, Elinchrom blijft zweren bij manuele instelling van de flitskracht. En kijk, de inkt van dat nummer was nog niet droog of Elinchrom kondigde de ELB 500 aan: uiterlijk het kleine broertje van de ELB 1200, maar véél slimmer.

De ELB 500 is compacter dan de ELB 1200. Je kunt één of twee flitskoppen aansluiten en de flitssterkte onafhankelijk instellen.

Bouw en bediening

Net als de ELB 1200 is de ELB 500 een compacte flitsgenerator waarop je één of twee flitskoppen (toortsen) kunt aansluiten. Zoals de naam al aangeeft, is hij minder krachtig: hij levert 500 wattseconde, minder dan de helft van de ELB 1200. Voor de meeste gebruikers is 500 wattseconde echter voldoende. De herlaadbare accu van de ELB 500 is goed voor 400 flitsen op vol vermogen.
Waar je bij de ELB 1200 moet kiezen welk soort flitskop je wilt gebruiken, is er bij de ELB 500 slechts één kop die goed is voor alle gebruik. Via het menu zet je de kop op normaal gebruik of op Action, waarbij de flitsduur zo kort mogelijk gehouden wordt (tot 1/20.000 seconde op het laagste vermogen).
De flitskop is een compact model waarop de Quadra-lichtvormers van Elinchrom passen. Via een adapter kun je ook de full-size Elinchrom-lichtvormers gebruiken. De flitskop heeft een vaste kabel van slechts 2,5 meter. Wil je hem op een hoog lichtstatief plaatsen, dan moet je de ELB 500-module dus halverwege aan dat statief hangen. Als je twee koppen wil gebruiken is de maximale afstand tussen beide beperkt tot de lengte van twee kabels. De apart aan te schaffen verlengkabel (5 of 10 meter) lijkt daarom een nuttig accessoire. De ELB 500 werkt met Elinchroms eigen draadloze Transmitter Pro (verkrijgbaar voor Nikon of Canon), maar ook met de Phottix Odin II. Met die laatste kun je de ELB 500 combineren met reportageflitsers die je op Phottix-receivers plaatst.
 

De ELB 500 flitst door een witte paraplu om wat meer licht te geven in deze scène. De TTL-lichtmeting stelt de nodige flitskracht automatisch in.

Intelligentie

De grootste verrassing die de ELB 500 meebrengt, is de ondersteuning voor TTL-lichtmeting. Hierbij wordt een ultrakorte pre-flits afgevuurd op het onderwerp. De camera meet hoeveel flitslicht het onderwerp weerkaatst en past aan de hand daarvan de flitskracht zo aan dat het onderwerp goed belicht wordt. Dat werkt veel sneller en handiger dan wanneer je de flitskracht manueel moet instellen. Als je onderwerp verder van de flitser gaat staan, en dus minder flitslicht ontvangt, zal TTL automatisch de flitskracht verhogen.
TTL werkt niet altijd goed. Net als de lichtmeter van je camera kan het systeem van de wijs raken, met onder- of overbelichte opnames als gevolg. Je kunt de TTL-meting dan vanop de transmitter bijsturen en de flitser krachtiger of minder krachtig laten werken.
Naast TTL ondersteunt de ELB 500 ook High Speed Sync (HSS). Daarmee kun je kortere sluitertijden gebruiken dan de flitssynchronisatietijd van je camera (meestal 1/160 of 1/250 seconde). Zo vermijd je de zwarte balken aan de rand van het beeld die zonder HSS zouden ontstaan omdat de hele sensor niet in één keer belicht kan worden.
Nog een slimmigheid is dat de ELB 500 je de mogelijkheid biedt om het vermogen van twee koppen apart in te stellen. Je bent dus niet gebonden aan een vaste verhouding waarbij beide koppen even krachtig of in een ratio van 1:2 flitsen. En dankzij Active Charge kun je de flitser blijven gebruiken terwijl de batterij oplaadt. Je kunt hem dus in een studio op netstroom gebruiken en het modellicht laten branden zonder dat de batterij leegloopt.

De korte flitsduur ‘bevriest’ de beweging, ondanks de lange sluitertijd.

Advertentie
In gebruik

Ik heb de ELB 500 op verschillende locaties getest. Met TTL krijg ik over het algemeen erg betrouwbare resultaten. Bijsturen is slechts bij fel tegenlicht nodig. Ik vind het erg handig dat je de resultaten van een TTL-lichtmeting kan bewaren. Wanneer je de transmitter van TTL naar manuele modus omschakelt, onthoudt hij de flitssterkte van de laatste TTL-flits. Zo kun je vermijden dat de flitskracht tussen elke opname wisselt, wat bij TTL kan gebeuren.
Het grootste minpunt vind ik zoals gezegd de beperkte lengte van de standaardkabels, die de mogelijkheden wat inperkt. De ELB 500 is een stuk duurder dan Aziatische alternatieven, maar is oerdegelijk en betrouwbaar – en nu eindelijk ook even slim.
Prijs: 1.800 euro (met 1 flitskop, reflector en draagtas)
Elinchrom, via Servix, www.servix.be

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.