De Elinchrom ELB 1200 is een mobiele flitser met een groot vermogen en een even indrukwekkend prijskaartje. Net als de ELB 400 (lees onze test) is de ELB 1200 een draagbare en compacte flitsgenerator waarop je één of twee twee flitskoppen (’toortsen’) kan aansluiten. Zoals de naam al verraadt, is hij echter drie keer zo […]

De Elinchrom ELB 1200 is een mobiele flitser met een groot vermogen en een even indrukwekkend prijskaartje.
Net als de ELB 400 (lees onze test) is de ELB 1200 een draagbare en compacte flitsgenerator waarop je één of twee twee flitskoppen (’toortsen’) kan aansluiten. Zoals de naam al verraadt, is hij echter drie keer zo krachtig, met een vermogen van 1200 wattseconde. De meegeleverde herlaadbare batterij is goed voor 215 flitsen op vol vermogen (en veel meer als je minder flitskracht gebruikt). Volstaat dat niet, dan is er nog de optionele HD accu, die het maar liefst 400 flitsen op vol vermogen volhoudt. Opgelet, globetrotters: de HD accu mag niet mee in ingecheckte ruimbagage, de gewone daarentegen is goedgekeurd door de TSA.
De ELB 1200 weegt 4,3 kilo, en daar komt nog eens 2,2 kg bij per flitskop. Je kan ze aanschaffen met bijhorende draagtas of trolley om dit toch wel dure materiaal veilig te transporteren.

Koppen bij elkaar

Er zijn drie verschillende flitskoppen te koop voor de ELB 1200. De verschillen tussen het trio zitten hem in de flitsduur, en de manier waarop flitslicht en/of omgevingslicht gecombineerd kunnen worden. Je denkt best vooraf even na over wat je juist nodig hebt, want aan 889 euro per stuk is het een serieuze investering. Het goede nieuws: doordat ze groter zijn dan de vorige generatie flitskoppen voor het Quadra-systeem, kan je er de standaard Elinchrom lichtvormers op gebruiken.

Er zijn drie verschillende flitskoppen te koop voor de ELB 1200. De verschillen tussen het trio zitten hem in de flitsduur.

 
Voor universeel gebruik is er de Pro flitskop, die een flitsduur van 1/1.280 op vol vermogen heeft. Beoog je een zeer korte flitsduur om actie te ‘bevriezen’ – denk aan studiofotografie met opspattende waterdruppels of opstuivend poeder – dan kies je voor de Action flitskop. Deze heeft een flitsduur van tussen 1/2.360 (vol vermogen) tot 1/8.850 seconde. Enige beperking: de Action kop vereist dat je je aan de kortste flitssynchronisatietijd van je camera houdt; bij reflex- en systeemcamera’s is dat doorgaans 1/160 tot 1/250 seconde. Op locatie kan dat te lang zijn om het omgevingslicht onder controle te krijgen, en riskeer je onscherpte omdat het omgevingslicht je onderwerp ook belicht.
De HS kop (Hi-Sync) is de aanbevolen oplossing als je ook omgevingslicht in je opname wil toelaten, en op een korte sluitertijd rekent om de beweging van je onderwerp te ‘bevriezen’. Elinchroms Hi-Sync technologie zorgt er dan voor dat het hele frame belicht wordt, zonder de zwarte balken die anders opduiken als je de flitssynchronisatietijd niet respecteert. De HS kop is ook bruikbaar om bijvoorbeeld bij volle zon toch met grote diafragma’s (en dus korte sluitertijden) te werken; met de EL-Skyport Transmitter HS kan je tot 1/8.000 seconde gaan.
 
De HS flitskop zorgt ervoor dat het hele frame door het flitslicht belicht wordt, zonder de zwarte balken die je anders zou krijgen (f/4, 1/1000, ISO 1000, 70mm).

 

In gebruik

De ELB is erg makkelijk te gebruiken. Je sluit de flitskop aan op de A- of B-poort, en stelt de flitskracht in via het overzichtelijke bedieningspaneel. Gebruik je twee koppen, dan kan je kiezen voor een symmetrische verdeling (allebei even sterk) of een verhouding 2:1.

Voor de foto hierboven wou ik een groot diafragma (f/2.8) om de achtergrond onscherp te houden. Bij f/2.8 en ISO 100 moest ik de sluitertijd op 1/4.000 houden om overbelichting te voorkomen. De HS flitskop stond naar de zon gericht en vult de schaduwzijde in; zonder flits zou er alleen een silhouet op een skateboard te zien zijn.
Bij de foto’s van parkour hieronder wou ik voldoende omgevingslicht toelaten om de locatie mee in beeld te laten komen, maar een sluitertijd die kort genoeg was om de snelle beweging scherp vast te leggen. Ook in deze situatie deed de HS kop dat prima.

Ik gebruikte een korte sluitertijd om de beweging te bevriezen.

 
Een nadeel is wel dat je bij Hi-Sync geen betrouwbare lichtmeting met een lichtmeter voor de opname kan doen, omdat slechts een deel van het flitslicht je sensor zal bereiken. Zaak is dus na elke opname de belichting te controleren aan de hand van het histogram, en de flitskracht indien nodig te verhogen of te verlagen. En waar tegenwoordig elke Chinese flitser de TTL (through the lens) lichtmeetsystemen van diverse cameramerken ondersteunt, blijft Elinchrom zweren bij manuele instelling van de flitskracht (de pas aangekondigde ELB 500 krijgt wél TTL).  Wie daarmee kan leven, vindt in de ELB 1200 een draagbare, ultrakrachtige en betrouwbare mobiele lichtbron.
Prijs: 2.539 euro (ELB 1200), 889 euro (per kop)

Advertentie
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.