De Nederlandse fotojournalist Kadir van Lohuizen heeft een omvangrijk project afgerond waarin hij het hedendaagse internationale afvalprobleem heeft vastgelegd. Hij fotografeerde de afvalverwerkingssystemen van Jakarta, Lagos, Tokio, New York, Amsterdam en São Paulo. Met zijn project schetst Nikon-ambassadeur Kadir van Lohuizen een krachtig beeld van hoe afvalverwerking wereldwijd wordt beheerd, verkeerd wordt beheerd of, in sommige […]
De Nederlandse fotojournalist Kadir van Lohuizen heeft een omvangrijk project afgerond waarin hij het hedendaagse internationale afvalprobleem heeft vastgelegd. Hij fotografeerde de afvalverwerkingssystemen van Jakarta, Lagos, Tokio, New York, Amsterdam en São Paulo. Met zijn project schetst Nikon-ambassadeur Kadir van Lohuizen een krachtig beeld van hoe afvalverwerking wereldwijd wordt beheerd, verkeerd wordt beheerd of, in sommige gevallen, helemaal niet wordt beheerd. De eerste bestemming van de reis van Kadir was Jakarta, Indonesië, waar het overgrote deel van het afval van de stad wordt gestort op de grootste vuilnisbelt ter wereld, een stuk land van 108 hectare in de aangrenzende gemeente Bekasi. De volgende bestemming was New York, een stad die haar afval exporteert naar aangrenzende staten.
Het is niet allemaal slecht nieuws. In Tokio ondervond Kadir dat Japan een van de succesvolste landen ter wereld is met betrekking tot recycling. Ook Amsterdam wordt steeds proactiever in het scheiden van afval. In Lagos zorgt de informele recyclingsector ervoor dat het afval verwerkt wordt. São Paulo ten slotte een van de weinige steden waar ‘afvalverzamelaar’ een officieel erkend en beschermd beroep is. Afvalverzamelaars zijn er georganiseerd in coöperaties en verzamelen plastic, blikjes en papier op straat dat ze verkopen aan bedrijven die de bredere recyclingsystemen in beheer hebben.
Het project van Kadir, waarbij hij gebruik heeft gemaakt van de D810, Nikon Df, D500 en D5, evenals een aantal Nikkor-objectieven, dient niet alleen als een prikkelende fotoserie die aanzet tot nadenken, maar ook als een illustratie van fotojournalisme die het publiek laat nadenken over zijn eigen verantwoordelijkheid voor milieubescherming via recycling. Ga voor meer informatie over het project van Kadir naar zijn pagina Speciaal project.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.