Science for the Curious Photographer, 2nd Edition

Er zijn veel boeken die beloven dat ze een beter fotograaf van je zullen maken. Science for the Curious Photographer is niet zulk boek. Het is bedoeld voor wie wil weten hoe een camera werkt en hoe een foto tot stand komt. Het boek begint met een korte inleiding over de geschiedenis van de fotografie. […]

Er zijn veel boeken die beloven dat ze een beter fotograaf van je zullen maken. Science for the Curious Photographer is niet zulk boek. Het is bedoeld voor wie wil weten hoe een camera werkt en hoe een foto tot stand komt.
Het boek begint met een korte inleiding over de geschiedenis van de fotografie. Het tweede hoofdstuk herhaalt een stuk fysica uit de middelbare school: licht (beter gezegd, fotonen) gedraagt zich als een golf én als een deeltje. Die dubbele natuur van licht is in de fotografie (‘schrijven met licht’) uiterst relevant. De golfnatuur van licht verklaart hoe lenzen werken, terwijl een beeldsensor (en het oude analoge filmrolletje) functioneert door de inwerking van individuele fotonen op lichtgevoelig materiaal.
Het boek legt uit hoe een camera werkt, waarom een camera een lens nodig heeft en waarom moderne lenzen zo complex zijn. De auteur gaat uitgebreid in op diverse aspecten van digitale fotografie, zoals de werking van CCD- en CMOS-beeldsensors, kleurweergave en kleurbeheer, ISO-waarden voor sensors en ruis. Leuk weetje: de gevoeligheid van het menselijk oog zou overeenkomen met ongeveer ISO 800. Een heel hoofdstuk is gewijd aan beeldkwaliteit, waarbij zowel meetbare factoren als subjectieve aspecten aan bod komen. Charles Johnson legt dat alles zeer helder uit, waardoor het boek toegankelijk is voor iedereen met een minimum aan wetenschappelijke interesse en een goede kennis van de Engelse taal.
Focal Press, ISBN 9780415793261 (paperback), 286 pp., 31,99£

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

Comments are closed.