Met het diafragma helemaal open krijg je een dromerig soft-focus effect.

De Lensbaby Velvet 85 is een unieke lens met een zacht, dromerig soft-focus effect bij de grootste diafragma’s. De Velvet 85 is het langere broertje van de Velvet 56, met wie ze de opvallende optische eigenschappen deelt. Gebruik je deze lenzen met de grootste diafragma’s, dan krijg je een fluweelzachte onscherpte in je beeld en […]

De Lensbaby Velvet 85 is een unieke lens met een zacht, dromerig soft-focus effect bij de grootste diafragma’s.
De Velvet 85 is het langere broertje van de Velvet 56, met wie ze de opvallende optische eigenschappen deelt. Gebruik je deze lenzen met de grootste diafragma’s, dan krijg je een fluweelzachte onscherpte in je beeld en lijkt je onderwerp te stralen. Er zit weinig contrast in het beeld, waardoor een waterverf-achtig effect ontstaat. Het levert foto’s op met een unieke look.

Bouw en bediening


De Velvet 85 is verkrijgbaar met lensvatting voor reflexcamera’s van Canon, Nikon, Pentax en Sony en voor systeemcamera’s van Fujifilm, Olympus, Panasonic, Samsung en Sony. Met een gewicht van 530 gram is het best een zware lens. De behuizing is uit metaal vervaardigd. Aan de voorzijde zit een brede scherpstelring waarmee je de lens manueel scherpstelt – van autofocus is geen sprake. De ring biedt voldoende weerstand om te voorkomen dat je onbedoeld de scherpstelling verandert.
Dicht bij de lensvatting zit de ring om het diafragma in te stellen, met posities voor f/1.8, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11 en f/16. Het diafragma bestaat uit twaalf lamellen, en blijft daardoor mooi cirkelvormig, ook bij de kleinere diafragma’s.
Er is geen elektronische communicatie tussen lens en camera; de camera weet dus niet welk diafragma je hebt ingesteld. Als je je camera in diafragmavoorkeuze zet, zal hij echter wel de juiste sluitertijd kiezen voor een correcte belichting.

In gebruik

De scherptediepte is heel beperkt, en echt superscherp wordt het nooit.

Bij de grootste diafragma’s – zeg maar tot f/2 – krijg je het karakteristieke soft-focus effect dat we ook bij de Velvet 56 zagen. De scherptediepte is dan heel beperkt: als je op anderhalve meter van je onderwerp staat, bedraagt de scherptediepte met een 85mm objectief op f/1.8 slechts 3 centimeter (berekend met www.dofmaster.com). Bij een normaal objectief zou dat volstaan om bijvoorbeeld de ogen scherp af te beelden terwijl de oren en de tip van de neus al onscherp worden. Bij de Velvet 85 op de grootste diafragma is er echter hoegenaamd niets echt haarscherp. Dat is geen fout, dat is immers net de bedoeling van deze lens.
Ga je met kleinere diafragma’s werken, dan verdwijnt de heldere gloed, neemt het contrast toe en krijg je zowaar scherpte in je foto. Echt gestoken scherp wordt het echter nooit.
Evenmin als zijn kortere broer is de Velvet 85 een lens voor alleman. Je moet van het soft-focus effect houden, en om echt scherpe beelden te maken koop je best een normaal 85mm objectief.
Prijs: 549,99 euro

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in