Zes jaar geleden bracht Fujifilm de X100 uit. Die camera combineerde een uitstekende beeldkwaliteit, een retro-design en een handzaam formaat. Wat voegt de de X100F toe aan dat succesverhaal?

Zes jaar geleden bracht Fujifilm de X100 uit. Die camera combineerde een uitstekende beeldkwaliteit, een retro-design en een handzaam formaat. Wat voegt de de X100F toe aan dat succesverhaal? 

De X100F (de ‘F’ staat voor ‘fourth’: na de X100, X100S en X100T is dit de vierde camera in de reeks) is net als zijn voorgangers een ‘premium’ compactcamera. De ontwerpers hielden zich aan de beproefde formule: maak een camera met een duidelijke retro-uitstraling, een lichtsterke lens met vaste brandpuntsafstand (35 mm in full-frame-equivalent) en een hybride optische-elektronische zoeker. Aan de binnenkant kreeg de X100F echter de nieuwste technologie, geleend van de modellen X-Pro2 en X-T2: dezelfde 24 megapixel X-Trans III CMOS-beeldsensor én de snelle X-Processor Pro beeldprocessor. Die laatste zorgt ervoor dat de camera hogere gevoeligheden aankan: standaard tot 12.800, en uitbreidbaar (met enig kwaliteitsverlies) tot ISO 51.200. De X-Processor Pro maakt ook hogere reekssnelheden mogelijk: tot acht foto’s per seconde.

Bouw en bediening

De X100F ziet er stijlvol uit en is met veel zin voor detail afgewerkt – van de discrete handgreep tot de lederen bekleding. Zeker de zilveren versie straalt onbeschaamd dat retro-gevoel uit. De zwarte uitvoering oogt iets moderner.

Advertentie

De fotografische basisinstellingen kan je snel wijzigen dankzij de fysieke bedieningselementen. Rond de lens zit een diafragmaring; bovenop de camera zit een instelwiel voor de sluitertijd en voor belichtingscompensatie. Om de gevoeligheid aan te passen, moet je het wiel voor de sluitertijd optillen en dan verdraaien: een vette knipoog naar sommige oude camera’s… Je kan de ISO-instelling via het cameramenu ook toewijzen aan een ander instelwiel, of de gevoeligheid automatisch laten instellen.

Aan de achterzijde duikt ook de mini-joystick op van de X-Pro2 en X-T2, waarmee je een van de 91 autofocuspunten selecteert. Wie manueel wil scherpstellen, gebruikt de focusring rond de lens. Wie geen behoefte heeft aan manuele scherpstelling, kan de functie van de focusring wijzigen en er de witbalans of de filmsimulatie mee instellen. Want die zijn uiteraard weer van de partij: voor opnames in jpeg-formaat kan je in de camera al de ‘look and feel’ instellen van klassieke film zoals Provia, Velvia en Acros.

De X100F bevat een optische doorkijkzoeker naast de lens (in de rechteronderhoek zie je nog een stukje van de lens), maar dankzij het hybride systeem kun je daar een elektronische weergave over leggen. Zo kun je over het optisch zoekerbeeld opname-informatie laten weergeven, of in de rechteronderhoek het deel van het beeld onder het gekozen focusgebied laten uitvergroten – handig om de scherpstelling te beoordelen. Wie dat wil, kan het optisch zoekerbeeld ook volledig vervangen door een elektronisch zoekerbeeld.

Om je beelden meteen te delen, bevat de X100F een ingebouwde Wi-Fi connectie. Je kan foto’s verzenden naar een smartphone of tablet, en je camera vanop afstand bedienen. Liever een fysieke afstandsbediening? Dan kan je een elektronische remote aansluiten, of – weer lekker retro – een mechanische draadontspanner in de ontspanknop schroeven.

Prestaties

Met dezelfde sensor en beeldprocessor als de X-Pro2 en X-T2 kan ook de X100F pronken met een uitstekende beeldkwaliteit. De ruisonderdrukking werkt zeer goed tot aan ISO 6.400; bij hogere gevoeligheden verlies je detail en kleurverzadiging en treedt er kleurruis op. Het is dan een oplossing om naar de zwart-witfilmsimulaties te grijpen, waar de ruis doet denken aan de korrel van gevoelige fotofilm. De lichtmeting werkt betrouwbaar; alleen in zeer contrastrijke scènes moest ik belichtingscompensatie instellen om te voorkomen dat de helderste delen overbelicht zouden worden. Dat is in de elektronische zoekerweergave makkelijk te beoordelen.

Het grote diafragma houdt de scherptediepte beperkt.

De autofocus van de eerste generatie X-camera’s was teleurstellend, maar intussen heeft Fujifilm dat varkentje flink gewassen. De autofocus van de X100F is snel en trefzeker; maar bij het volgen van bewegende onderwerpen moet hij onderdoen voor de X-T2.

De X100F bouwt voort op de sterke punten van zijn voorgangers, en voegt daar de zeer capabele beeldsensor en processor uit Fujifilms professionele systeemcamera's aan toe. Voor sommige fotografen zal de onveranderlijke brandpuntsafstand van 35mm-equivalent te beperkend zijn (al zijn wel een tele- en een groothoekvoorzetlens verkrijgbaar), anderen zullen dat net als een creatieve uitdaging zien. De prijs is wel even slikken – hij kost meer dan de XT-20 systeemcamera met kitlens.

Prijs: 1.399 (mei 2017)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146330_webx100fsilverfront.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146330_webx100fsilverback.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146330_webx100f-0044.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146330_webacros.jpg” caption=”||De X100F bevat een hybride zoeker die het beste van een optische en een elektronische zoeker combineert.||Het grote diafragma houdt de scherptediepte beperkt.||Opname met de filmsimulatie Acros.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.