Op de voorbije Photokina stelde Olympus zijn nieuwe vlaggenschip voor. De OM-D E-M1 Mark II lijkt op maat gesneden om sport en snelle actie vast te leggen. Shoot probeerde deze snelheidsduivel uit.

Op de voorbije Photokina stelde Olympus zijn nieuwe vlaggenschip voor. De OM-D E-M1 Mark II lijkt op maat gesneden om sport en snelle actie vast te leggen. Shoot probeerde deze snelheidsduivel uit.  

De Olympus OM-D E-M1 Mark II was een van de sterren van de voorbije Photokina. Hij lijkt op zijn voorganger, maar is een volledig nieuwe camera met een 20 megapixel sensor in Four Thirds formaat en twee beeldprocessoren: een voor de scherpstelling, een voor de beeldverwerking. Hij kan filmen in de ultrahoge 4K-resolutie, en fotografeert met een indrukwekkende reekssnelheid van 60 beelden per seconde met de autofocus vastgezet op de eerste opname. Begin november stelde Olympus deze snelheidsduivel voor aan de Europese fotopers op een evenement in het Spaanse Ronda. Voor een volledige test kregen we geen tijd, maar hier volgen alvast onze eerste indrukken.

De afmetingen en het gewicht van de Mark II verschillen nauwelijks van die van de voorganger, maar hij is wel zwaarder – van 500 naar 575 gram, wat nog steeds lichter is dan een vergelijkbare spiegelreflexcamera. De stof- en spatwaterdichte body is bezaaid met knopjes, wieltjes en hendeltjes waarmee je heel snel allerlei instellingen kunt aanpassen. Een verschilpunt is de toevoeging van drie Custom opnamestanden op het hoofdinstelwiel, die de oudere MySet instelling vervangt. Bijna elke knop is programmeerbaar, zodat je fucnties die je vaak gebruikt eraan kunt toewijzen.

Via het uitklapbare en roteerbare aanraakscherm kun je het Super Control Panel oproepen om nog meer instellingen aan te passen zonder dat je in het uitgebreide – en soms verwarrende – cameramenu moet duiken. De elektronische zoeker geeft een scherp beeld, nagenoeg zonder vertraging.

De E-M1 II bevat twee slots voor snelle UHS-II SD geheugenkaarten. Je kan de kaarten sequentieel benutten (als de ene vol is wordt de andere ingeschakeld), foto's naar beide kaarten wegschrijven voor extra zekerheid, of op de ene kaart raw en op de andere jpeg laten opslaan. De batterij van de Mark II zou volgens Olympus 40% langer meegaan en goed zijn voor 440 opnames volgens de industrienorm.

Snel

De blikvanger op de E-M1 Mark II is de reeksnelheid van 60 frames per seconde op volle resolutie. De camera houdt dat tempo wel maar geen volle seconde vol – ik haalde tussen de 45 en 50 opnames vooraleer het buffergeheugen vol zat en het opnametempo vertraagde. Zoals gezegd wordt de autofocus aan deze snelheid vastgezet na de eerste opname. Met normale continu autofocus fotografeert de Mark II aan 18 beelden per seconde. Daarbij gebruikt de camera een elektronische sluiter, met als mogelijk nadeel het 'rolling shutter' fenomeen waarbij verticale lijnen schuin worden geregistreerd als het onderwerp snel beweegt. Bij gebruik van een klassieke mechanische sluiter, met een gordijn voor de sensor dat open- en dichtschuift, ligt de reekssnelheid op 10 beelden per seconde.

Er is ook een opmerkelijke Pro Capture modus die foto's in het buffergeheugen opslaat zodra je de ontspanknop half induwt; druk je helemaal in, dan wordt de laatste 14 foto's voor je indrukte bewaard. Daardoor kun je bliksemsnelle actie trefzeker vastleggen – wat Olympus demonstreerde door ons ballonnen te laten fotograferen die door pijlen werden doorboord. Door af te drukken op het moment dat de pijl afgeschoten wordt, kon ik het moment waarop de ballon ontplofte haarscherp vastleggen.

De Olympus OM-D E-M1 Mark II gebruikt een hybride autofocussyseem met 121 fasegebaseerde AF-punten op de sensor. Je kunt kiezen om zelf één AF-punt, vijf AF-punten in kruisvorm of negen AF-punten te selecteren via de toetsen achter op de camera of via het aanraakscherm, of de camera zelf een autofocuspunt te laten kiezen.

In de praktijk werkt de autofocus bliksemsnel, ook in slechte lichtomstandigheden. De AF-tracking slaagt er goed in om bewegende onderwerpen te blijven volgen, als zit er in lange reeksen om de zoveel foto's wel eens een onscherpe tussen.

Prestaties en conclusie

 

Het aantal situaties waarin ik de OM-D E-M1 Mark II tijdens het persevenement kon gebruiken was beperkt en geeft dus niet meer dan een eerste indruk van de beeldkwaliteit. Die lijkt zeer behoorlijk, op basis van jpeg-opnames uit de camera (de raw-bestanden werden nog niet herkend door Lightroom ten tijde van deze test). De 20 megapixelsensor legt heel wat detail vast en bij lage gevoeligheden is er geen ruis merkbaar. Vanaf ISO 640 daalt de scherpte echter, waarschijnlijk doordat er wegens het kleine formaat van de sensor al stevige ruisonderdrukking nodig is.

De OM-D E-M1 Mark II is nog een heel stuk performanter dan zijn voorganger, en is door het nieuwe autofocussysteem prima geschikt voor sport en actie. Ook bij Olympus merken we helaas de trend dat camera's gevoelig duurder worden. Waar de eerste E-M1 op de markt kwam met een richtprijs van 1.499, gaat de Mark II 1.999 euro kosten. Voor een deel is dat een gevolg van normale prijsinflatie, voor een deel van een minder gunstige koers van de euro tegenover de yen, maar het neemt niet weg dat de Mark II daardoor een kleiner publiek zal aanspreken. De nieuwe prijs betekent bovendien dat de Mark I vergeleken zal worden met camera's met APS-C sensor zoals een Fujifilm X-T2 en Nikon D500. De hamvraag voor de potentiële koper zal zijn hoeveel belang zij of hij hecht aan de hogere reekssnelheden, en de aan compacte afmetingen van de OM-D E-M1 Mark II en de uitstekende Micro Four Thirds objectieven die erbij horen.

Prijs: 1.999 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/06/146272_sizedronda-6543.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/06/146272_sizedom-de-m1markiiez-m1240blackproducttop001.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/06/146272_sizedom-de-m1markiiez-m1240blackproduct011.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/06/146272_sizedronda-7061.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/06/146272_sizedronda-6396.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/06/146272_sizedronda-66648.jpg” caption=”De continu autofocus slaagt er prima in om bewegende onderwerpen te blijven volgen.||De OM-D E-M1 Mark II bevat een veelheid aan knopjes en wieltjes om de camera in te stellen.||Het aanraakgevoelige scherm kan uitklappen.||De Pro Capture modus registreert 14 beelden nog voor je afdrukt. Zo wordt het makkelijk om bliksemsnelle actie op het juiste moment vast te leggen.||De OM-D E-M1 Mark II in combinatie met het M.40-150mm F2.8 objectief levert haarscherpe opnames.||Opname met de Art Filter Vintage.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.