De Hasselblad True Zoom is een cameramodule voor de smartphone Moto Z. De True Zoom bevat een grotere beeldsensor en een 10x-optische zoom. Maar is het ook een goede camera?

De Hasselblad True Zoom is een cameramodule voor de smartphone Moto Z. De True Zoom bevat een grotere beeldsensor en een 10x-optische zoom. Maar is het ook een goede camera?

Een van de voordelen van een echte fotocamera in vergelijking met een smartphone is de optische zoom. Omdat een smartphone zo plat moet zijn dat hij in een broekzak past, is er geen plaats voor een zoomlens. Samsung heeft ooit een smartphone met optische zoom uitgebracht, de Galaxy K Zoom, maar dat was geen groot succes. De Hasselblad True Zoom kiest voor een andere benadering: het is een losse cameramodule voor de modulaire smartphonefamilie Lenovo Moto Z (lees hier de test van onze collega's van ZDNet). Zonder die smartphone kun je er niets mee beginnen.

Zoom van 25 tot 250mm

De Hasselblad True Zoom vervangt de ingebouwde camera van de Moto Z of Moto Z Play door een 12 megapixelcamera met een CMOS-sensor in 1/2.3-inch formaat – groter dan de sensor in een gewone smartphone, maar kleiner dan de 1 inchsensor in de betere compactcamera. De lens van de True Zoom biedt een 10x-optisch zoombereik, vergelijkbaar met 25-250 mm in full-frame-equivalent. Het maximale diafragma gaat van f/3.5 in groothoek tot f/6.5 wanneer je inzoomt.

Bouw en bediening

Het plaatsen van de True Zoom is kinderspel: gewoon vastklikken aan de voorzijde. Magneten houden de cameramodule op zijn plaats. De cameramodule bevat een eigen aan-uitknop; als je die indrukt, start meteen ook de Hasselblad-camera-app op de smartphone. Er is ook een fysieke ontspanknop, met daarrond een zoomknop. Die is uiterst gevoelig, zodat het heel moeilijk is om precies in of uit te zoomen. Een van de grote voordelen van de cameramodule is daardoor slecht bruikbaar.

De True Zoom vertoont een licht welvende grip waar je de camera met je rechterhand vasthoudt, maar die biedt niet echt een goed houvast. Bij 10x-zoom vond ik het lastig om de camera stabiel op het onderwerp gericht te houden.

De instellingen van de camera bedien je vanuit de app. Er is een volautomatische modus, een aantal scènepresets, een panoramamodus, en een modus waarbij je zelf scherpstelling, witbalans, sluitertijd, gevoeligheid en belichtingscompensatie instelt. De app legt opnames in jpeg (kleur of zwart-wit) of raw/jpeg vast. Irritant is dat je dat steeds opnieuw moet instellen; elke keer als je de camera afsluit en weer opstart, staat hij weer in jpeg en kleur.

De raw-bestanden kun je openen in Hasselblads Phocus-software of andere raw-converters zoals Lightroom. Wil je nog meer instelmogelijkheden, dan kun je ook een andere camera-app gebruiken. Ik probeerde Lightroom Mobile en Instagram, en beide apps herkenden de True Zoom probleemloos.

Prestaties en conclusie

De autofocussnelheid van de True Zoom stelt teleur voor een camera uit 2016. Alleen in goed licht en bij contrastrijke onderwerpen werkt de autofocus aanvaardbaar snel. In een huiskamer duurt het meer dan anderhalve seconde voor de camera heeft scherpgesteld. Ook de beeldkwaliteit kan niet overtuigen. Zelfs met ISO 100 wordt forse ruisonderdrukking toegepast, die de scherpte meteen doet achteruitgaan. De lens vertoont forse kleurschifting, te zien als paarse randen op de grens van heldere en donkere delen. Voor een smartphone zou het acceptabel zijn, voor een camera is dit onvoldoende.

Heel bizar is dat het objectief niet goed is afgestemd op het sensorformaat; in groothoek (25mm-equivalent) dekt de beeldcirkel niet de volledige sensor. Als je de raw-bestanden opent in Lightroom of Lightroom Mobile, zie je in de beeldhoeken de zwarte randen van de lensbehuizing (foto rechts). In jpeg-formaat (foto links) wordt dat gecorrigeerd doordat het beeld automatisch bijgesneden wordt. De tonvervorming van de lens (rechte lijnen die op de foto naar buiten bol staan) die in het raw-bestand te zien is, wordt in jpeg-formaat overdreven enthousiast gecorrigeerd tot lichte kussenvervorming; het lijkt of het gebouw in het midden dunner is dan boven- en onderaan.

De Hasselblad True Zoom leek een goed idee: een cameramodule die je smartphone uitbreidt met 10x-optische zoom. Helaas biedt hij allerminst de kwaliteit die je vandaag van een digitale camera verwacht.

Prijs: 249 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146232_sizedhasselbladdetail.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146232_sizedcameramodessceneschicago.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146232_collagefotor2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146232_sizedimg20161120151455987.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146232_sizedimg20161120151122428.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146232_collagefotor.jpg” caption=”Op de module staan een aan-uitknop, een ontspanknop en daarrond de zoomhendel. Andere instellingen bedien je via het aanraakscherm.||De app laat je kiezen tussen jpeg (kleur of zwart-wit) en raw+jpeg. Raw-bestanden kun je ontwikkelen met de software Hasselblad Phocus.||Het zoombereik gaat van 25 mm tot 250 mm.||Door de grotere sensor en de lens kun je de achtergrond makkelijker onscherp maken dan bij een gewone smartphone.||Tegen de zon in schieten is niet aan te raden; de lens heeft meteen last van flare.||In jpeg (links) wordt het beeld gecropt; in het raw-bestand (rechts) zie je dat de lens de sensor niet afdekt.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.