De Laowa 105mm f/2 is een manuele lens die een zeer zachte achtergrondonscherpte belooft. Die belofte testen we graag uit.

Onder de merknaam Laowa brengt het Chinese bedrijf Venus Optics al enkele jaren objectieven met manuele scherpstelling uit. Vorig jaar introduceerde ze een unieke groothoek-macrolens, en nu is er deze 105mm f/2 ‘Smooth Trans Focus’ met een vaste brandpuntsafstand van 105 mm. Ze is beschikbaar met lensvattingen voor full-framecamera’s: Canon EF, Nikon F, Sony Alpha, Sony FE en Pentax K.

Het nieuwe objectief gebruikt een opmerkelijk optisch ontwerp met een apodisatie-element (APD). Een APD-element is een lens uit grijs glas die aan de rand dikker is, en daar dus minder licht doorlaat dan in het midden. Je kunt het beschouwen als een grijsfilter die aan de randen sterker filtert dan in het midden. Het APD-element zorgt ervoor dat de achtergrondonscherpte zachter en aangenamer overkomt.

De keerzijde van een APD-element is dat het, zoals elk grijsfilter, een deel van het invallende licht blokkeert. Hoewel het objectief een maximaal diafragmaopening van f/2 heeft, bereikt dus minder licht de sensor dan je zou verwachten bij f/2. Dat wordt meteen duidelijk wanneer ik de Laowa 105mm f/2 zij aan zij gebruik met Nikons 105mm f/1.4. Met beide objectieven ingesteld op f/2 moet ik op de Laowa de sluitertijd langer maken of de gevoeligheid verhogen om dezelfde belichting te krijgen.

De Laowa 105mm f/2 is een forse lens die 750 gram weegt en erg degelijk aanvoelt. Het is zoals gezegd een lens met manuele scherpstelling. De scherpstelring draait soepel, en de afstandschaal maakt het makkelijk om de scherpstelafstand in te schatten. Ik gebruik een Nikon D800, en daar is het dankzij de heldere optische zoeker en de focusconfirmatie onder in de zoeker niet moeilijk om manueel scherp te stellen. Bij grote diafragma’s is de scherptediepte minimaal, en een accurate scherpstelling bijgevolg erg belangrijk.

Ook het diafragma dient manueel ingesteld te worden. Het objectief bevat daartoe niet één maar twee diafragmaringen. De eerste is bedoeld voor fotografisch gebruik, en toont F-stopindicaties voor de diafragmagetallen van f/2 tot f/22. Daarbij bereikt zoals gezegd minder licht de sensor, door het grijze APD-element. Dat verklaart de aanwezigheid van de tweede ring, die bedoeld is voor videografen. Deze ring toont de in video gebruikelijke T-getallen – een maat voor de effectieve hoeveelheid licht die het diafragma doorlaat – tussen T/3.2 en T/8, en is traploos instelbaar. Je kan deze T-ring ook gebruiken als je fotografeert; zorg er dan wel voor dat de F-ring op het maximale diafragma van f/2 staat.

Prestaties

De hamvraag bij een lens met groot maximaal diafragma is steevast of ze bij haar maximale diafragma ook scherp is. Bij de Laowa is het antwoord daarop: en of! In het midden is ze extreem scherp, en aan de randen is de scherpte nog steeds goed. Op f/2 is er vignettering (de beeldhoeken zijn donkerder), die verdwijnt bij diafragma’s van f/2.8 en kleiner. Bij portretten vind ik vignettering niet storend, maar dat is een kwestie van smaak.

De troef van de lens zou de weergave van de achtergrond moeten zijn, en de Laowa 105mm f/2 tovert inderdaad een mooie achtergrondonscherpte tevoorschijn. Ik kon dit objectief zij aan zij testen met de Nikon 105mm f/1.4 . Bij diafragma ingesteld op f/2 is de achtergrond op de Nikon nog zachter en eleganter.

Het Laowa-objectief produceert een fraaie achtergrondonscherpte.

Bij f/2 ingesteld op de Nikon-tegenhanger is de achtergrond nog iets rustiger. 

De Nikon 105mm heeft autofocus en kan nog twee derde diafragmastop verder open, tot f/1.4, maar kost daarvoor wel haast drie keer zoveel. De Laowa ligt binnen het bereik van veel meer fotoliefhebbers. Net zo min als de Nikon is het een lens voor iedereen; maar wie ermee wil leren werken, wordt beloond.

Prijs: 899 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146229_sizedlaowa-close.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146229_sizedlaowa-full.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146229_sizedhighres-laowa105mmstfrearobliqueview1462363460.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146229_sizedlaowabokeh.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146229_sizednikonbokeh.jpg” caption=”Op f/2 is de scherptediepte minimaal; haarfijn manueel scherpstellen is een noodzaak.||Full-bodyportret met de Laowa op maximaal diafragma.||||Het Laowa-objectief produceert een fraaie achtergrondonscherpte.||Bij vergelijkbaar diafragma ingesteld op de Nikon-tegenhanger is de achtergrond nog iets rustiger.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.