Met de Spartan van Phottix haal je meteen twee lichtvormers in huis. Je kunt hem namelijk gebruiken als een kleine octabox (een achtzijdige softbox) of als beautydish. Dat proberen we graag eens uit

Met de Spartan van Phottix haal je meteen twee lichtvormers in huis. Je kunt hem namelijk gebruiken als een octabox (een achtzijdige softbox) of als beautydish. Een beautydish, of met een mooi Nederlands woord een ‘portretschaal’, is een veelgebruikte lichtvormer bij portret- en fashionfotografen. Een traditionele beautydish is een ronde metalen schaal met een reflecterende binnenzijde. Voor de lichtbron zit een deflector, een schijf die het licht terugkaatst naar de binnenzijde van de schaal. Van daaruit weerkaatst het licht naar de voorzijde van de schaal, naar het model toe. Het effect van deze constructie is dat het licht van alle kanten uit de beautydish lijkt te komen en mooi om het onderwerp heen valt.

Een nadeel van een metalen beautydish is dat hij lastig transporteerbaar is; je kunt hem immers niet opplooien zoals een softbox. Sinds enkele jaren zijn er echter opplooibare varianten zoals de Phottix Luna en de Chimera Octa 2. Deze zijn vervaardigd uit dezelfde stof al een softbox, die strak gespannen wordt op baleinen rond een centrale ring waarop ook de deflector zit. De Spartan is bovendien veelzijdiger: wanneer je de deflector vervangt door een interne diffuser, werkt hij als een octabox. Je krijgt dus twee lichtvormers voor de prijs van één. Hoe werkt dat in de praktijk?

In gebruik

De Spartan bestaat in twee versies, met een diameter van 50 dan wel 70 cm. Het opstellen van de Spartan vergt slechts een paar minuten. De acht baleinen schuif je in een apart aan te schaffen metalen Speed Ring (25,41 euro). Kies bij aankoop het type Speed Ring dat je nodig hebt: met Elinchrom-aansluiting, of met de Bowens-aansluiting die veel studioflitsers gebruiken, waaronder Phottix' eigen Indra-reeks. Wil je de Spartan gebruiken met reportageflitsers, dan heb je nog de Phottix Cerberus Multi-mount (62,92 euro) nodig; deze bevestig je op de Bowens Speed Ring.

Het omvormen naar een octabox is wat omslachtiger. Je schroeft eerst de deflector los. Berg de twee metalen staafjes meteen op in de meegeleverde draagtas, want als je deze verliest heb je een probleem. De interne diffuser bevestig je met acht nogal nukkige haakjes aan de binnenzijde van de Spartan, en vervolgens bevestig je de externe diffusor.

In beautydish-configuratie levert de Spartan een resultaat dat vergelijkbaar is met dat van een klassieke beautydish. Het licht is wat harder en contrastrijker dan een softbox, en dankzij de deflector zijn er geen hotspots, plekken waar het licht helderder is. Voor het beste resultaat plaats je de Spartan niet te ver van je onderwerp. Anders wordt de lichtbron in verhouding te klein en gaat het effect verloren. Op een gewone metalen beautydish zou je een honingraatgrid gebruiken om het licht meer te bundelen. Om iets vergelijkbaars te doen bij de Spartan, gebruik je de meegeleverde zwart stoffen grid.

De Spartan in octabox-configuratie levert een zachter licht met een meer geleidelijke overgang naar schaduwen. Door zijn beperkte afmetingen is de octabox goed bruikbaar voor hoofd-en-schoudersportretten.

Door de octabox-configuratie te combineren met de grid krijg je nog meer gericht licht.

Prijs: 151,25 euro (70 cm), 121 euro (50 cm)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/47/146207_webbeautydish.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/47/146207_webphottix-bdish.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/47/146207_webphottix-softbox.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/47/146207_webphottix-softboxgrid.jpg” caption=”||De Spartan als beautydish, gemonteerd op een statief boven de camera. Het licht is contrastrijker dan bij een softbox.||De Spartan als octabox, links van de camera. Het licht is zachter dan bij de beautydish en de overgang naar de schaduw geleidelijk.||Door de octabox-configuratie te combineren met de grid krijg je meer gericht licht.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.