Dit jaar kun je nog twee keer een zogenaamde 'supermaan' fotograferen. Dankzij dit zeldzaam astronomisch verschijnsel kun je de maan groot in beeld brengen. Hoe doe je dat?

Dit jaar kun je nog twee keer een zogenaamde 'supermaan' fotograferen. Dankzij dit zeldzaam astronomisch verschijnsel kun je de maan groot in beeld brengen. Hoe doe je dat?

Een supermaan komt voor bij volle manen en is te zien als de maan tijdens haar ellipsvormige draai rond de aarde het dichts bij onze planeet staat. Bij zo'n supermaan kan de maan wel 14  procent groter en 30 procent helderder lijken. Dit jaar kun je nog een supermaan fotograferen op 14 november en op 14 december. De supermaan die we in november te zien krijgen, staat het dichts bij de aarde in deze eeuw. Het is wachten tot november 2034 voor de maan weer zo dichtbij staat.

Supermaan of niet, de maan is een kleine schijf aan de hemel. Om ze groot op de foto te zetten blijft een telelens onmisbaar. Gebruik je een groothoeklens om ook het landschap in beeld te brengen, dan zal de maan helemaal niet zo groot lijken. Hoe meer millimeters, hoe beter. Wil je de maand op een full-framecamera beeldvullend fotograferen, is zelfs een brandpuntsafstand van 1200mm nodig. Een superzoomcamera is een goed alternatief.

Met minder millimeters kan het ook, en is het zelfs makkelijker om de dimensies van de 'supermaan' te overdrijven. Je neemt dat een onderwerp op de voorgrond mee in beeld, zoals een gebouw, een boom,… Let op: 'voorgrond' is hier relatief ten opzichte van de maan. Om de maan in verhouding groot te laten lijken, hou je ongeveer een kilometer afstand van dat onderwerp. Gebruik een app als The Photographer's Ephemeris (TPE) of Lighttrac om de baan van de maan aan de hemel vooraf te bekijken zodat je een goede locatie kunt kiezen.

Een goed vertrekpunt voor manuele belichting is f/8, ISO 100 en 1/250 seconde.

De volle maan is 's nachts een heldere schijf tegen een zwarte achtergrond. Met automatissche belichting kom je er niet. Zet je camera in manuele modus, bij lage gevoeligheid (ISO 100) om zo weinig mogelijk ruis te krijgen en een middelgroot diafragma (f/8). Probeer nu 1/250 als sluitertijd om de maan correct belicht te krijgen; maak de sluitertijd desnoods langer of korter als 1/250 geen goed resultaat geeft.

In de ochtend van 16 oktober 2016 heeft Albert Dros de supermaan geregistreerd in het Noord-Hollandse landschap van Schemerhorn. Deze beelden zijn gemaakt met de Sony G Master telelens en een Sony α7R II camera. Hij maakte zijn foto's vlak na zonsondergang en op de ochtend van de volgende dag, en legt uit waarom: "Het probleem is het licht. Net na zonsondergang is er net genoeg licht is om de maan vast te leggen in combinatie met een object. Als het donker is, is het contrast namelijk erg groot doordat de maan zo fel schijnt. Vanwege het licht is de beste dag om de maan te fotograferen meestal de dag voor volle maan. Nog een tip is om de ondergang van de maan vast te leggen in de ochtend."
 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/42/146159_dutchsupermoon5fullresalbertdros.jpg1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/42/146159_dutchsupermoon6fullres100cropalbertdros.jpg1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/42/146159_dutchsupermoon4fullresalbertdros1.jpg” caption=”Albert Dros fotografeerde de supermaan met een gebouw op de voorgrond, zodat ze groot overkomt.||De volle maan is een heldere schijf tegen een donkere achtergrond. Manueel belichten is de boodschap.||Sony ambassadeur Albert Dros legde de supermaan in een reeks foto’s vast in de Noord-Hollandse plaats Schemerhorn. De foto’s laten de enorme maan zien op een heldere herfstochtend.”]SonyAlbert Dros

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.