Van een landelijke tuin tot een tuin op postzegelformaat in het stadscentrum: welk formaat jouw groene paradijsje ook heeft, met tuinfotografie kun je altijd aan de slag. Maar hoe kom je verder dan het standaardkiekje van die vlinder of bloem? Caroline Piek is professioneel tuinfotograaf en leert jou de kneepjes van het vak.

Van een landelijke tuin tot een tuin op postzegelformaat in het stadscentrum: welk formaat jouw groene paradijsje ook heeft, met tuinfotografie kun je altijd aan de slag. Maar hoe kom je verder dan het standaardkiekje van die vlinder of bloem? Caroline Piek is professioneel tuinfotograaf en leert jou de kneepjes van het vak.

Voordat je vol enthousiasme de tuin in duikt is het slim om eerst een goede voorbereiding te treffen. Waar moet je precies op letten tijdens het fotograferen? En welke weersomstandigheden kun je het best mijden? Met onze checklist voor betere tuinfotografie zorgen wij ervoor dat je helemaal startklaar bent. 

1. Het weerbericht is je vriend

De ideale weersomstandigheden voor tuinfotografie zijn heel schaars. Op dit soort perfecte dagen is de blauwe lucht bezaaid met kleine schapenwolkjes. Er is genoeg bewolking om storende schaduwen en hard zonlicht te voorkomen en de foto’s krijgen een punch door de strakblauwe hemel. Voor het maken van sfeerbeelden zijn de uurtjes rond zonsondergang en zonsopkomst ideaal. De gouden zonnestralen zetten de tuin in vuur en vlam en geven een mooie warme gloed.

Om de beste kans te hebben op goed weer, is het natuurlijk zaak om het weerbericht kort van tevoren nauwlettend in de gaten te houden. Ga aan de slag op momenten dat er wat minder zon en meer bewolking wordt voorspeld. Er bestaan ook handige lijstjes waarop je precies kunt zien wanneer de zon opkomt en ondergaat. Als je iets van tevoren al in de tuin staat, kun je alvast een plekje uitzoeken en je camera gereed maken. Niets ergers dan gehaast fotograferen! 

2. Vermijd dagen met veel wind

Op dagen met minder gunstig licht hoef je natuurlijk niet kniezend binnen te blijven zitten. Een bewolkte, grijze dag leent zich perfect voor macrofotografie, zolang je maar genoeg licht hebt om met voldoende korte sluitertijd te werken. Houd er ook rekening mee dat het niet te hard waait. Het is bijna onmogelijk om een scherpe foto te maken als jouw onderwerp constant in de wind heen en weer zwiept. Je kunt dit nadeel natuurlijk ook naar je hand zetten en experimenteren met creatieve bewegingsonscherpte. Gebruik bijvoorbeeld eens een lange sluitertijd om een bloemenveld te fotograferen dat wild beweegt in de wind. 

3. Kies het moment

Als je een prachtige tuin hebt laten aanleggen, sta je natuurlijk te trappelen om meteen de camera tevoorschijn te halen. Wil je jouw nieuwe aanwinst op zijn mooist laten zien, dan kun je beter nog even wachten. Geheel nieuwe tuinen zien er vaak nog wat kaal uit. Planten komen net uit de pot en staan keurig in het gelid in de aangeharkte aarde. Langs de pergola loopt een zielig sliertje dat iets wegheeft van een klimplant. Is de tuin bijvoorbeeld in de winter aangelegd, wacht dan eens af tot de zomer erna. Alles staat dan volop in bloei, planten hebben een imposantere omvang en je komt veel meer dierenleven tegen.

De meeste tuinen zijn in de zomer op hun mooist met kleurrijke bloemborders, tientallen rondzoemende insecten en knisperend groene blaadjes aan de bomen. In de herfst en winter is er veel minder leven in de brouwerij, maar dan kun je nog jouw hart ophalen aan tuinfotografie. Denk bijvoorbeeld aan herfstbladeren in tientallen kleurschakeringen, zaaddozen van klaprozen of de grillige structuur van een berkenstam. De tuin is een levend wezen met ontelbaar veel gezichten. Maak gedurende het jaar eens af en toe een overzichtsfoto vanuit hetzelfde standpunt. Zo ontstaat een prachtig document van het tuinleven in de verschillende seizoenen. 

4. Opruimen

Heb je een prachtige tuinfoto gemaakt, blijkt er ergens in een hoekje toch nog een vuilcontainer te staan. Die foto kan zelf ook meteen de prullenbak in en jij trekt je de haren bijna uit het hoofd. Deze frustratie kun je voorkomen door eerst eens goed om je heen te kijken voordat je begint met fotograferen. Liggen er geen afgevallen bladeren op het gazon? Zitten er niet te veel uitgebloeide bloemetjes aan die struik? En ligt er geen speelgoed van de hond of de kinderen op het terras? Sommige dingen kun je natuurlijk achteraf verwijderen in een beeldbewerkingsprogramma, maar het scheelt je veel tijd als je van tevoren even opruimt in de tuin.

5. Wees een stylist

Stadstuinen zijn niet alleen een groene oase, maar ook een plek waar het dagelijks leven zich afspeelt. De hele familie komt bijeen rond de tuintafel voor een verjaardag, je verliest jezelf in een boek in dat rustige hoekje of je drinkt samen nog een wijntje in het laatste zonlicht. Laat die menselijke bedrijvigheid ook eens terugkomen in jouw tuinfoto’s. Een terras krijgt veel meer leven met een paar kleurrijke kussens op die loungebank. Of zet eens een karaf met vers water en fruit neer. Met een paar kleine details creëer je direct sfeer. Let er wel op dat je netjes te werk gaat. Het is zonde als er storende limonadedruppels op tafel liggen of als dat ene kussentje net scheef ligt. 

6. Kies een thema

Bij een goede voorbereiding hoort ook het stilstaan bij jouw eigen interesses. Loop eens een rondje door de tuin en laat de camera binnen liggen. Neem rustig de tijd om alles goed in je op te nemen en ontdek welke mooie elementen je tegenkomt. Ben je nog een groentje in de tuinfotografie, kies dan om te beginnen één onderwerp waarmee je aan de slag gaat. Durf daarbij duidelijke keuzes te maken. Ben je bijvoorbeeld verliefd op die uitbundige rozenstruik, laat hem dan ook de hoofdrol spelen in jouw foto. Met zo’n duidelijke blikvanger vermijd je een rommelige compositie waarin allerlei elementen tegelijk om aandacht schreeuwen. 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/21/145541_webhommel.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/21/145541_websalvia.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/21/145541_webginkgo.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/21/145541_webwijnglazen.jpg” caption=”||Het gouden licht rond zonsondergang zet deze salvia’s in vuur en vlam.||Lente en zomer zijn de voor de hand liggende seizoenen voor tuinfotografie, maar ook in de herfst kun je mooie tuinfoto’s maken.||Toon dat er in je tuin ook geleefd wordt.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.