Als amateur heb je niet altijd een studio tot je beschikking. Wanneer je er dan eentje huurt, kun je maar beter goed beslagen ten ijs verschijnen. Set.a.light 3D kan je helpen bij de voorbereiding van een studioshoot.

Als amateur heb je niet altijd een studio tot je beschikking. Wanneer je er dan eentje huurt, kun je maar beter goed beslagen ten ijs verschijnen. Set.a.light 3D kan je helpen bij de voorbereiding van een studioshoot. 

Zoals de 3D in de naam set.a.light 3D aangeeft, haal je met dit programma (beschikbaar voor Windows en Mac) een driedimensionale studio in je computer binnen, inclusief driedimensionale modellen. In de relatief eenvoudig te bedienen software kun je een model kiezen (van een bikinibabe tot een zwangere vrouw of stoere bonk). Daarna kies je een lens en voeg je één of meer studiolampen toe. Omdat alles in 3D gebeurt en gebaseerd is op hoe echt licht zich gedraagt, zie je meteen wat een bepaalde lichtopstelling doet met de belichting van het model en met de schaduwen.

Bovendien kun je de positie van de camera en lichtbron(nen) aanpassen, zodat je kunt zien wat het veranderen van de hoek tussen je lichtbron, je onderwerp en je camera doet. Zo kun je ook spelenderwijs het effect van de fameuze 'omgekeerde kwadraatsregel' vaststellen (bij verdubbeling van de afstand tot de lichtbron hou je maar een kwart van het licht over). De achtergrond kun je een andere kleur geven of vervangen door een foto. Om je op weg te helpen of inspiratie te geven wordt al een aantal van die sets standaard meegeleverd.

Een overzicht van de interface: (1) Camera-instellingen (2) Histogram (3) Voorvertoningscamera (4) Bovenaanzicht van de studio (5) Controles voor 3D-navigatie (6) Met de gele pijlen kun je een geselecteerd item (licht, camera, model…) verplaatsen. (7) Studiobibliotheek waar je je modellen, lampen en rekwisieten kiest. (8) Tijdslijn waar je momentopnames kunt vastleggen van de verschillende fases in je geplande shoot. Telkens wanneer je een virtuele foto maakt, wordt die inclusief de studio-instellingen opgeslagen in de tijdlijn.

De Duitse degelijkheid van de fabrikant gaat nog verder. Als beginnend studiofotograaf kun je soms moeilijk inschatten wat het effect van verschillende lichtomvormers zal zijn. Met deze software kun je je virtuele studiolampen voorzien van een arsenaal aan lichtomvormers, van paraplu’s, softboxen en striplights tot beautydishes. Met of zonder grid. In een recente update zijn ook speedlights toegevoegd. Je kunt je 3D-scènes opslaan om ze later opnieuw op te roepen. Of ze exporteren als een setplan dat alle instellingen toont, zodat je ze tijdens je echte studioshoot bij de hand hebt.

De software bestaat in twee versies: Basic (49,99 euro) en Studio (159,90 euro). Het belangrijkste verschil is dat je in de Basic-versie beperkt bent tot drie studiogroottes (S, M en L) en maximaal vijf lichtbronnen tegelijk kunt gebruiken. Voor de meeste amateurs zal de Basic-versie ruimschoots volstaan.

Uiteraard vervangt niets het werken in een echte studio met een echt model. Maar als voorbereiding voor je droomshoot is dit programma ontzettend handig, net zoals een vliegsimulator een alternatief is voor een privéjet. Je 3D-model heeft engelengeduld, je achtergrondrol verkreukelt niet en je apparatuur staat altijd paraat. 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/16/145409_web010.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/16/145409_web020.jpg” caption=”Een overzicht van de interface: (1) Camera-instellingen (2) Histogram (3) Voorvertoningscamera (4) Bovenaanzicht van de studio (5) Controles voor 3D-navigatie (6) Met de gele pijlen kun je een geselecteerd item (licht, camera, model…) verplaatsen. (7) Studiobibliotheek waar je je modellen, lampen en rekwisieten kiest. (8) Tijdslijn waar je momentopnames kunt vastleggen van de verschillende fases in je geplande shoot. Telkens wanneer je een virtuele foto maakt, wordt die inclusief de studio-instellingen opgeslagen in de tijdlijn.||Nadat je alle opties verkend hebt, kun je je voorbereiding exporteren naar een setplan in pdf-formaat, dat je vervolgens kunt gebruiken voor het echte werk in de echte studio.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.