Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Door hun lichte gewicht zijn statieven uit carbon (koolstofvezel) de ideale keuze voor trekkers en reizigers. Dit compacte statief van het Chinese merk Coman is bovendien vriendelijk voor je budget.

Coman produceert sinds 2010 statieven en statiefkoppen in de Chinese provincie Guangdong – een regio waar veel fotoapparatuur vandaan komt. Coman maakt komaf met de mythe dat Chinese merken alleen minderwaardige kopieën van premium-merken kunnen maken. Dit Freeman TA140CT statief dat is daar een goede illustratie van. Met het meegeleverde statiefkop komt het op 349 euro. Inzake kwaliteit en degelijkheid doet het niet onder voor duurdere premium-merken.

Het statief zit in een outdoorjasje: de metalen onderdelen zijn groen geverfd, en rond een van de poten zit een camouflagejasje. Kenmerkend is dat de poten 180° omgeklapt kunnen worden, zodat ze rond de uitgeschoven middenzuil zitten. Dat maakt het statief tijdens het transport ultracompact: slechts 42 cm lang. Het duurt alleen wat langer op het op te stellen en weer op te bergen, maar dat nemen we er graag bij. De poten uit zwart carbon bestaan uit vier segmenten, verbonden met een schroefkoppeling. Die is makkelijk met één hand los en vast te draaien. Een van de poten is verwijderbaar, voor gebruik als monopod.

De TA140CT heeft een maximale werkhoogte van 155 cm – niet hoog genoeg om op ooghoogte te werken, maar dat is de keerzijde van de compacte afmetingen en het lage gewicht van 1,5 kilogram. Statieven met vier segmenten zijn van nature minder stijf dan versies met slechts drie segmenten, maar in de praktijk is de stabiliteit prima. In winderige omstandigheden kun je nog ballast bevestigen aan een haakje onder de middenzuil. De TA140CT heeft rubberen pootjes; op rulle ondergronden zouden uitschuifbare metalen spikes zoals je op sommige andere statieven vindt wel handiger zijn.

We gebruiken de TA140CT in combinatie met de Coman N0 statiefkop met balhoofd. Deze komt met een Arca Swiss-compatibel snelkoppelingsplaatje en is voorzien van waterpasindicatoren en een gradenschaal voor panorama's. Met de 2 kg van de Leica SL met 24-90mm lens erop gemonteerd geeft het balhoofd geen krimp. De TA140CT kan maximaal tot 10kg torsen, maar voor een zware supertele is deze combinatie van statief en statiefkop niet de beste keuze. Zoek je echter een handig en compact carbonstatief voor een reflex- of systeemcamera die geen gat slaat in je budget, is Coman zeker het overwegen waard.

Prijs: 349 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/04/145095_colman.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/04/145095_colman2.jpg” caption=”||Met de poten omgeklapt is het statief maar 42cm lang.”]Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.