Snapseed van Google is een volwaardige foto-editor voor smartphones en tablets. Nu steeds meer foto's met dat soort apparaten gemaakt worden, wil je immers ook een goede beeldbewerker voor onderweg.

Snapseed van Google is een volwaardige foto-editor voor smartphones en tablets. Nu steeds meer foto’s met dat soort apparaten gemaakt worden, wil je immers ook een goede beeldbewerker voor onderweg. 

Soms wil je gewoon aan een foto kunnen werken op de tool die je op dat moment bij je hebt: een smartphone of een tablet. Nu zijn er legio mobiele fotobewerkingsapps, de ene al beter dan de andere. In deze workshop gaan we in op een app die zijn roots heeft in de professionele fotografie: Snapseed werd oorspronkelijk ontwikkeld door Nik Software, makers van steengoede Lightroom- en Photoshop-plug-ins zoals Silver Efex Pro en Analog Efex Pro. Meer nog, Snapseed is waarschijnlijk de reden waarom internetgigant Google in 2012 Nik Software overgekocht heeft. De prijs van de professionele plug-ins ging met 70 procent naar beneden en die van Snapseed nog meer: de app, die zowel in een iOS- als een Android-versie bestaat, werd gewoon helemaal gratis.

Ondanks wat het prijskaartje zou laten vermoeden, is Snapseed, dat nu aan zijn tweede versie toe is, een superkrachtige mobiele beeldbewerker. Ik noem het programma soms Snapcheat, omdat het zo sterk is in het beter maken van je foto’s en het verdoezelen van foutjes, dat je je als fotograaf bijna een bedrieger gaat voelen! De nieuwe versie heeft eigenlijk maar één nadeel: er zijn zo veel mogelijkheden dat je als beginner soms door de bomen het bos niet meer ziet: ideaal dus om er een workshop aan te wijden.

Een groot voordeel van Snapseed is dat je niet-destructief kunt werken. Je kan met andere woorden altijd op je stappen terugkeren. Snapseed bewaart de toegepaste effecten namelijk in een stack of stapel, en je kan terug in de tijd gaan om eerdere versies te herstellen.

De app bevat ook een ingebouwde helpfunctie: je kan steeds op het vraagteken in de linkerbovenhoek tikken om een demonstratie te krijgen van wat je kan doen en hoe.

Foto openen

Nadat je Snapseed geïnstalleerd en geopend hebt, klik je op het icoontje Open Photo (‘Foto kiezen’). Je krijgt dan de mogelijkheid om je laatst gemaakte foto te openen of een foto van je apparaat te kiezen, of om eerst een foto te maken met de camera van je toestel en die dan automatisch in Snapseed te openen.

Zelf gebruik ik Snapseed niet alleen voor foto’s die ik met mijn iPad of iPhone gemaakt heb, maar ook voor beelden die ik op reis met mijn systeemcamera maak. Wanneer ik iemand fotografeer, dan geef ik die graag een printje van mijn Instax-printer, maar soms moet de belichting nog een handje geholpen worden. Via de wifi-functionaliteit op mijn camera kan ik de foto’s op mijn iPhone of iPad krijgen. Daar open ik ze dan in Snapseed om ze vlug te bewerken en dan af te drukken via de Instax-app. Een andere toepassing is dat je een foto snel nog wat retoucheert voor je hem deelt op Facebook of Instagram. Snapseed is van zo veel markten thuis, dat het jammer is dat er geen desktopversie meer van bestaat. Die is er ooit geweest, maar Google heeft die afgevoerd.

Interface

Laten we eerst even de interface bekijken. Die ziet er op een tablet en een smartphone net wat anders uit, maar de functies zijn dezelfde. Opvallend – en indicatief voor het professionalisme van de app – is het histogram (1). In de rechter bovenhoek hebben we de knop Save (Opslaan) (2) – meer daarover wanneer we onze foto bewerkt hebben. Daarnaast een teller die nu nog op nul staat (3). Naarmate we bewerkingen en filters gaan toevoegen, zal de teller omhoog gaan: het mooie aan Snapseed is namelijk dat je niet-destructief werkt: je kan altijd op je stappen terugkeren en (een deel van) je bewerking ongedaan maken. De workflow lijkt een beetje alsof je in Photoshop elk effect op een aparte laag of aanpassingslaag zou onderbrengen. Je kan zelfs effecten lokaal toepassen door ze – met je vinger – in of uit te schilderen.

De drie verticale bolletjes (4) openen wat extra mogelijkheden, zoals een bewerkingen ongedaan maken of net opnieuw toepassen, een optie Revert (Terugzetten) die je terugbrengt naar je startpunt, en de mogelijkheid om de foto te openen in een andere app. Hier vind je ook de Settings & Details (‘Instellingen en details’). Klik je daarop, dan krijg je niet alleen de instellingen van de app, maar ook wat info over je foto zoals de grootte in pixels en in megabyte, en indien beschikbaar zelfs een kaartje met waar je foto gemaakt werd! De belangrijkste knop is echter die met het potloodje in (5), want die laat je toe om effecten en bewerkingen toe te voegen! Laten we daar dus maar eens op tikken.

Tools en filters

Dit brengt je naar het keuzescherm met de verschillende bewerkingsmogelijkheden. Snapseed maakt een onderscheid tussen Tools (1) en Filters (2). De eerste categorie is meer correctief en klassiek van opzet en bevat controles zoals Tune Image (Afstellen) (3) waar je basisinstellingen zoals contrast, belichting en verzadiging kan instellen, een gereedschap Crop (Bijsnijden) (4) en Transform (Transformeren) (5). Opmerkelijk ook voor een mobiele app is een gereedschap Spot Repair (Egaliseren) (6) en twee gereedschappen voor lokale aanpassingen: het van de professionele Nik-filters bekende controlepunt (Selectief) (7) en een Brush (Penseel) (8) waarmee je – door te schilderen met je vinger – kan doordrukken en tegenhouden, lokaal met de witbalans werken of delen van je foto desatureren.

Ook verscherpingsgereedschappen ontbreken niet: daarvoor moet je bij Details (9) zijn, wat je de keuze biedt tussen klassieke verscherping (Sharpening, ‘Scherper maken’) en Structure (Structuur), wat meer lijkt op Lightrooms Clarity (Helderheid). De tweede categorie is nog creatiever en bevat onder meer zwart-witfilters, HDR-effecten, gloweffecten en vintagefilters. 

Bijsnijden

Ik wil de foto iets bijsnijden ter hoogte van de benen van de kinderen. Dus klik ik op de Crop-tool (Bijsnijden), die mij een keuze geeft uit een vrije verhouding (1) of een aantal klassiekers, bereikbaar door op knop (2) te klikken. Een ‘gulden snede’-raster (3) laat me toe om de foto volgens de regels van de compositie bij te snijden. De uitsnede aanpassen doe je uiteraard gewoon door de hoeken (4) met je vinger te verslepen. Daarna kan je de uitsnede verplaatsen. In tegenstelling tot wat je zou denken, dient de roteerknop (5) niet om de foto zelf te roteren maar om het uitsnedegereedschap van Horizontaal naar Verticaal te switchen of omgekeerd. Je foto zelf roteren kan ook in Snapseed, maar daar heb je een apart gereedschap voor nodig: Rotate (Draaien) of Transform (Transformeren). Dat laatste biedt naast een rotatiemogelijkheid ook nog perspectiefcorrectie, handig om naar achter vallende gebouwen te corrigeren.

Om deze uitsnede toe te passen tik ik op het vinkje (6) in de rechter onderhoek. Dat brengt de teller van de zogenaamde stack op 1: er is één bewerking op de foto uitgevoerd. 

Basiscorrecties

Vooraleer naar de lokale correcties te gaan en wat filters toe te passen, wil ik de foto eerst globaal bewerken: daartoe klik ik opnieuw op het potlood-icoontje en kies ik Tune Image (Afstellen). Dit biedt me toegang tot maar liefst zeven virtuele schuifregelaars, grotendeels vergelijkbaar met Lightrooms Standaard-paneel. Om de lijst met mogelijkheden te zien en een keuze te maken, swipe ik met één vinger omhoog of omlaag op het beeld (1). De gekozen instelling verschijnt dan onderaan in de balk (2). Het aanpassen van die geselecteerde schuifregelaar zelf doe je dan door met één vinger naar links of rechts te swipen in het beeld (3). De knop in de rechter bovenhoek indrukken (4) geeft je een voor-weergave van dit specifieke filter of gereedschap. Knop (5) biedt hulp in de vorm van een animatie. Het kleine toverstafje naast de naam van het effect (6) zorgt desgewenst voor een automatische correctie. Ik kies ervoor om Brightness (Helderheid) en Contrast wat op te krikken. Ook Ambiance (Sfeer) geeft een leuk effect. Klikken op het vinkje (7) past de effecten toe en de teller staat nu op 2.

Lokale correcties

Ongelooflijk voor een app uit deze prijsklasse (namelijk gratis!) is dat je niet één maar zelfs twee lokale correctiegereedschappen hebt: een penseel (Brush) en de optie Selective (Selectief). Die ken je misschien als de controlepunt-technologie uit Snapseeds professionele broertje, de Nik Collection. Je klikt op het icoontje (1) om een punt toe te voegen en tikt dan ergens in het beeld waar je iets wilt aanpassen, bijvoorbeeld om de kruin van de boom lichter te maken. Een cirkel verschijnt met de letter B (van Brightness). Snapseed maakt nu automatisch een selectie van pixels, aangegeven als een rood masker (3), gebaseerd op de pixel waar je op geklikt hebt om het controlepunt aan te maken. Door naar binnen of buiten te pinchen in je beeld kan je de perimeter van de cirkel (4) waarbinnen Snapseed op zoek gaat naar vergelijkbare pixels, groter of kleiner maken. Door even te drukken op een controlepunt krijg je een ingezoomd beeld, wat je toelaat om het heel precies te positioneren. Door naast een controlepunt op een neer te swipen, kan je het effect veranderen van Brightness (Helderheid) naar Contrast of Saturation (Verzadiging). De sterkte van het effect zelf verlagen of verhogen doe je door onder het controlepunt (niet erop) naar links of rechts te vegen. Ten slotte kan je controlepunten ook kopiëren en plakken, zoals ik deed op de ogen.

Filters

Nadat ik met drie controlepunten de ogen en de boom opgehelderd had, klikte ik opnieuw op het vinkje. De teller sprong nu op 3. Tijd om eens een filter uit te proberen. Ik koos Black & White (Zwart-wit). Niet dat ik de foto helemaal zwart-wit wil maken, maar ik wil je straks nog een wat meer geavanceerde optie tonen. In de werkbalk onderaan is er een knop om klassieke kleurfilters toe te passen (1). Door in het beeld zelf op en neer te swipen krijg ik controle over Brightness (Helderheid), Contrast en Grain (Korrel). Deze parameters aanpassen gebeurt net als in stap 5: horizontaal swipen. Knop (2) geeft mij toegang tot iets nieuws: presets! Ik kies de preset Contrast voor een contrastrijk zwart-witfilter.

Bij elke stap wordt het histogram ondertussen netjes bijgewerkt. Wil je het niet in beeld, tik er dan eventjes op met één vinger. Druk je ongeveer een seconde op de foto zelf, dan krijg je de oorspronkelijke foto te zien zolang je drukt. Tenslotte kan je door te pinchen in- en uitzoomen. Ter hoogte van het histogram verschijnt dan een navigatorvenster waarmee je snel naar een ander deel van de foto kan navigeren. Dubbeltikken in je foto zoomt dan weer uit naar de schermvullende weergave.

Dekking

Nu wordt het pas helemaal interessant: door te tikken op de teller (die ondertussen op 4 staat), krijg je een soort van lagenoverzicht van alle tot nu toe gebruikte tools en filters (1). In Snapseed-jargon heet dit een Stack (Stapel). Ik kan dus terugkeren in de tijd, maar er is meer! Tikken op zo’n onderdeel uit de Stack, zoals Black & White, geeft je de mogelijkheid om op een naar links wijzend pijltje te tikken (2), wat drie opties opent: het effect verwijderen (3), de instellingen aanpassen (4) of… het effect lokaal toepassen (5). Met de pijltjes (6) en (7) stel ik dan de gewenste dekking van het effect in, en door een masker te schilderen met mijn vinger kies ik waar ik het toepas (te vergelijken met een laagmasker). De knop Invert (Omkeren) (8) draait het masker om en knop (9) toont of verbergt de rode masker-overlay. Door de dekking op 100 te laten en dan een masker over de achtergrond te schilderen zou ik die in zwart-wit kunnen zetten en de kinderen in kleur laten, maar in dit geval schilder ik gewoon over de gehele foto met het effect op 50 procent. Dit geeft mij de populaire, contrastrijke, gedesatureerde look. 

Opslaan

Het wordt tijd om ons werk op te slaan. Dat doe je door Save (Opslaan) te kiezen. Je krijgt dan de keuze tussen Save (Opslaan) (1), Save a Copy (‘Een kopie opslaan’) (2) en Export (Exporteren) (3). De eerste overschrijft je foto op de Camera Roll – je krijgt een waarschuwing – terwijl de tweede een kopie aanmaakt en het origineel onaangeroerd laat.

Wanneer je opslaat met een van deze twee opties, kan je de foto later nog opnieuw openen in Snapseed en je bewerking nog aanpassen. Nadeel is dat je bewerkingen niet overal zichtbaar zijn. Wil je dat, dan kies je Export: dat maakt een kopie aan waarin je aanpassingen in de pixels van je foto ingebakken zijn.

Nadat je een bewerking bewaard hebt, kan je desgewenst het volledige effect toepassen op een andere foto of ergens tussen de effectstack van een reeds bewerkte foto plakken. Daarvoor moet je de effectstapel openen en dan op de verticale bolletjes tikken en Copy (Kopiëren) kiezen. Vervolgens open je een andere foto, opent daar ook de effectstapel, klikt op de drie verticale bolletjes en kiest Insert (Invoegen).

We hebben je in deze workshop slechts een tip van de sluier opgelicht over de indrukwekkende mogelijkheden van Snapseed. Door te experimenteren vind je ongetwijfeld nog andere leuke effecten.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145064_010.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145064_020.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145064_030.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145064_040.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145064_050.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145064_060.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145064_070.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145064_080.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145064_090.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145064_100.jpg” caption=”||||||||||||||||||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.