De vierde generatie van Sony's premium-compact blijft trouw aan het beproefde recept: de beeldkwaliteit van een 1 inch-beeldsensor en een lichtsterke zoomlens in een vestzakvriendelijk formaat. De RX100 IV kreeg een snelheidsinjectie en filmt nu ook in de ultrahoge 4K-resolutie.

De vierde generatie van Sony's premium-compact blijft trouw aan het beproefde recept: de beeldkwaliteit van een 1 inch-beeldsensor en een lichtsterke zoomlens in een vestzakvriendelijk formaat. De RX100 IV kreeg een snelheidsinjectie en filmt nu ook in de ultrahoge 4K-resolutie.

Met de originele RX100 definieerde Sony in 2012 de categorie van de premium-compactcamera. Versie vier verschilt uiterlijk amper van zijn voorgangers, maar biedt heel wat nieuws. De meeste nieuwigheden worden mogelijk gemaakt door een gloednieuwe beeldsensor met een zogenaamd stacked ontwerp. We besparen je de technische details, maar het komt erop neer dat de elektronica die op een gewone sensor naast de lichtgevoelige cellen zitten op deze sensor onder die cellen geplaatst zijn. Daaronder zit een derde laag met een snelle geheugenbuffer. Dit stacked design heeft twee grote voordelen. In de eerste plaats kunnen lichtgevoelige cellen op de bovenste laag groter worden, omdat ze geen plaats hoeven te delen met de elektronica. Daardoor verzamelen ze meer licht, wat de beeldkwaliteit ten goede komt. Daarnaast zorgt de snelle buffer ervoor dat de camera razendsnel beelden kan verwerken. De RX100 IV haalt hierdoor een topsnelheid van 16 beelden per seconde (5 fps met autofocus) bij de volledige resolutie van 21 megapixel.

Ook de elektronische zoeker is verbeterd; hij toont nu 2,3 miljoen pixels in plaats van 1,4. Door de zoeker te laten uitklappen start je de camera meteen op, door hem in te schuiven schakel je het toestel uit.

Video

Met de nieuwe sensor is de RX100 IV ook in staat om te filmen op de ultrahoge 4K-resolutie, met maximaal 30 frames per seconde. De maximumduur van een opname is wel beperkt tot 5 minuten, omdat de sensor anders te warm zou worden. Op full HD-resolutie (1080p) kun je 29 minuten filmen.

Ook nieuw is de HFR-modus. Deze afkorting staat voor high frame rate. Het is een krachtige slow motion-opnamemodus. Je kunt filmen met 250, 500 of 1.000 frames per seconde. Voor de weergave van de uiteindelijke video heb je de keuze uit een framerate van 25 of 50 frames per seconde. Door de verschillende mogelijke combinaties van opnamesnelheid en de weergavesnelheid krijg je een slow-motioneffect gaande van 5x vertraagd (opname 250 fps, weergave 50 fps) tot 40x vertraagd (opname 1.000 fps, weergave 25 fps). De opnameduur is beperkt tot twee of vier seconden. Bij de hogere framerates neemt de RX100 IV op met een lagere resolutie; het resultaat wordt nadien softwarematig opgeblazen tot full HD-resolutie. Daardoor zijn slow-motionclips iets minder scherp. Overigens heb je voor HFR een snelle SDXC-geheugenkaart nodig; met een gewone SDHC gaat het niet.

Wie aan video en slow motion geen boodschap heeft, vindt in de RX100 IV een van de beste compactcamera's van het moment. In jpeg-formaat levert hij scherpe beelden met fraaie kleurweergave en een mooi contrast. In rawformaat kun je nog redelijk wat detail uit schaduwpartijen halen. De beeldkwaliteit lijkt me net iets beter dan die van de RX100 III, maar het verschil is niet zo groot.

De contrastgebaseerde autofocus is wel veel sneller geworden. Ook bij AF-tracking, het volgen van bewegende onderwerpen, is deze verbetering merkbaar. Voor portretfotografie is er de handige Eye AF-modus waarbij de camera scherpstelt op een oog en dat blijft volgen. Deze functie werkt overigens ook bij selfies; je kunt hiervoor het lcd-scherm helemaal opklappen zodat je jezelf ziet.

Conclusie

Bij elke generatie wordt de RX100 weer iets beter. De vierde versie voegt vooral videomogelijkheden toe. Maar ook wie alleen fotografeert heeft baat bij de snelle autofocus, de scherpere zoeker en de snellere burstmodus. Minder prettig is dat bij elke versie ook de prijs van de RX100 stijgt. De originele camera kostte 649 euro, voor het nieuwste model leg je bijna het dubbele neer.

Prijs: 1.149 euro (januari 2016)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145062_clermont-81.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/03/145062_rx100m4right.jpg” caption=”De RX100 IV levert scherpe beelden met een fraaie kleurweergave.||Versie vier verschilt uiterlijk amper van zijn voorgangers, maar biedt heel wat nieuws.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.