Leica presenteerde eind oktober de Leica SL (Typ 601). Deze nieuwe 'mirrorless' systeemcamera richt zich voornamelijk op professionele gebruikers. De SL plaatst zich tussen de iconische Leica M-reeks en de middenformaatcamera Leica S.

Leica presenteerde eind oktober de Leica SL (Typ 601). Deze nieuwe ‘mirrorless’ systeemcamera richt zich voornamelijk op professionele gebruikers. De SL plaatst zich tussen de iconische Leica M-reeks en de middenformaatcamera Leica S.

Je zou de Leica SL kunnen beschouwen als de kruising van de Leica T (systeemcamera met cropsensor) en de Leica Q (compactcamera met full-framesensor). De SL heeft een full-frame CMOS-sensor van 24 megapixel die gevoeligheden van 50 tot 50.000 ISO aankan – al is die laatste voornamelijk voor noodgevallen. Daarenboven is de SL staat om in 4K te filmen met 25 fps en in full HD met maar liefst 120 fps. Ook op andere vlakken rollen de Duitsers met de spierballen. De elektronische zoeker van 4,4 megapixel hoort bij de top, en volgens Leica zou de SL de snelste contrast-autofocus in zijn klasse hebben. Andere toeters en bellen zijn een krasbestendig touchscreen, instelbare sneltoetsen, ingebouwde wifi en gps, bescherming tegen stof en spatten en twee SD-slots. Opvallend is ook dat de SL groter is dan zijn spiegelloze tegenhangers.

Bij de SL werden ook drie nieuwe SL-objectieven voorgesteld: een Vario Elmarit 24-90mm 2.8-4.0-standaardzoom, een Vario-Elmarit 90-280mm 2.8-4,0-telezoom en een Summilux 50mm 1.4. De eerste is reeds leverbaar maar de andere zullen pas beschikbaar zijn in 2016. De SL komt half november in de winkel met een richtprijs van rond de 7.000 euro; de standaardzoom gaat 4.350 euro kosten. Via adapters kan je Leica M-, S-, T- en R-lenzen op de SL gebruiken.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.