De SureColor SC-P800 is het nieuwe topmodel bij de A2-fotoprinters van Epson.

De SureColor SC-P800 kun je beschouwen als de grote broer van de P600. Net als deze gebruikt hij de nieuwe UltraChrome HD-inktset met negen aparte inkten (matzwart, fotozwart, lichtgrijs, donkergrijs, cyaan, magenta, geel, lichtcyaan en lichtmagenta). En net als de P600 is hij uitgerust met een kleurenaanraakscherm. Dat maakt het heel eenvoudig om de printer te installeren en de verschillende opties te selecteren. Op het scherm wordt ook de procedure voor het laden van papier getoond.

Je kan de P800 aansluiten via een USB-kabel, via een ethernetkabel of draadloos via de ingebouwde wifi-aansluiting. Met die laatste optie kun je ook afdrukken vanop tablets en smartphones.

Een belangrijk verschil tussen de P800 en de P600 is het afdrukformaat: de P600 gaat tot A3+ (329 x 483 mm), terwijl de P800 papier tot op A2-formaat (420 x 594 mm) lust. Bovendien kan de P800 uitgerust worden met een papierrol-optie (250 euro), waardoor hij ook panoramische foto’s en banners kan afdrukken. Een ander verschil is de capaciteit van de gebruikte inkttanks: 25,9 ml voor de P600 tegenover 80 ml voor de P800. Per milliliter gerekend zijn de inkttanks voor de P800 (57,17 euro) ook nog eens 30 procent goedkoper dan die voor de P600 (28,23 euro). Enige kanttekening bij de inkten: net als bij de P600 is er maar één spuitkop voor zwarte inkt, die gevoed moet worden met de aangepaste inkt voor de geselecteerde papiersoort (mat of glanzend). Een wissel tussen zwarte inkt duurt bijna drie minuten en verbruikt inkt. Je verandert dus liefst niet te vaak tussen matte en glanzende papiertypes.

Voor de P800 zijn tientallen soorten papier verkrijgbaar, zodat je zeker iets naar jouw smaak zal vinden. Voor zwart-witafdrukken kun je bijvoorbeeld Epson Traditional Photo Paper gebruiken, een redelijk zwaar papier op vezelbasis met een gesatineerd (halfglanzend) oppervlak. Bij het testmodel leverde Epson ook de papierrol-optie. Die was erg makkelijk te installeren, en als we eenmaal het correcte rolpapierformaat hadden ingevoerd op het scherm, ook makkelijk te gebruiken. De printer bevat geen cutter, zodat je afdrukken op rolpapier zelf moet afsnijden. De P800 kan wel een snijlijn afdrukken om daarbij te helpen.

Prestaties

De UltraChrome HD-inkten van de P800 zorgen voor rijke zwarttinten en een fraaie weergave van kleurschakeringen. Voor onze test lieten we het kleurbeheer over aan de printer, die dan de standaard kleurprofielen voor de gekozen papiersoort toepast. Zwart-witprints met de standaardinstellingen vertonen geen kleurzweem. In het stuurprogramma van de printer kun je ervoor kiezen om zwart-witafdrukken een iets warmere dan wel koelere kleurtoon mee te geven, mocht je dat willen. Probeer dat liefst eerst uit met een print op klein formaat.

De P800 is eenvoudig te gebruiken en produceert indrukwekkende prints op groot formaat. Hij is niet goedkoop, maar voor wie veel print is hij zuiniger in gebruik dan zijn kleine broer.

Prijs: 1.199 euro

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.