Een goed jaar na de introductie van zijn eerste full-framesysteemcamera heeft Sony al een opvolger klaar. De Alpha 7 II kreeg een gloednieuw systeem voor optische beeldstabilisatie.

Een goed jaar na de introductie van zijn eerste full-framesysteemcamera heeft Sony al een opvolger klaar. De Alpha 7 II kreeg een gloednieuw systeem voor optische beeldstabilisatie. Zoals de naam al aangeeft, volgt deze systeemcamera de Alpha 7 (aangekondigd in oktober 2013) op. Net als deze bevat hij een CMOS-beeldsensor in full-frameformaat met 24 megapixel. In dezelfde Alpha-reeks zitten ook nog de Alpha 7r voor wie meer pixels wenst, en de Alpha 7s voor wie betere prestaties bij hoge gevoeligheden wil.

De grootste nieuwigheid tegenover zijn voorganger is het nieuwe systeem voor optische beeldstabilisatie. Het systeem laat de sensor zelf op vijf assen bewegen om mogelijke camerabewegingen tijdens het fotograferen te compenseren (een vergelijkbaar systeem debuteerde in de Olympus OM-D E-M1). Het voordeel van beeldstabilisatie in de camerabody in plaats van in lenzen – zoals bij Canon en Nikon – is dat het systeem werkt met elke lens die je op de camera plaatst, inclusief veel lenzen van andere systemen die je via een adapter gebruikt. Volgens Sony laat het systeem toe om uit de hand te fotograferen met sluitertijden die 4,5 stops trager zijn dan zonder beeldstabilisatie mogelijk zou zijn. Wat dat in de praktijk betekent, hangt er ook van af hoe vast de hand van de fotograaf is.

Net als zijn voorganger bevat de Alpha 7 II een elektronische zoeker en een lcd-scherm om je onderwerp mee in beeld te nemen. Omdat beide het livebeeld van de sensor tonen, zie je in de zoeker een stabiel beeld. Alleen bij snelle bewegingen van de camera reageert de zoeker wat schokkerig.

Autofocus

Een tweede verbetering ten opzicht van de oorspronkelijke Alpha 7 is een verbeterde autofocus. De Alpha 7 II gebruikt een hybride systeem dat 117 fasedetectiepunten op de beeldsensor combineert met 25 contrastdetectiepunten. Het resultaat is een autofocus die snel en trefzeker functioneert. Ook de continu-autofocus, tot voor kort de achilleshiel van veel systeemcamera’s, werkte in onze tests behoorlijk. Toch zitten er in een serie reeksopnames (de Alpha 7 II haalt een respectabele 5 beelden per seconde) altijd wel enkele die onscherp zijn. Manueel scherpstellen wordt geholpen door de focus peaking-functie, die op het livebeeld toont waar de scherpte maximaal is.

Voor videoliefhebbers brengt de update nog meer goed nieuws: het efficiënte XAVC S-videoformaat, plus een vlakke beeldverwerking die een groter dynamisch bereik biedt met veel ruimte voor colorgrading in nabewerking.

Prestaties

Voor onze tests gebruikten we het lichtsterke Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA-objectief en de zoomlenzen FE 24-70 F4 en FE 70-200 F4. Die laatste heeft beeldstabilisatie ingebouwd; we schakelden ze uit om het effect van de beeldstabilisatie in de body te kunnen testen. In de praktijk halen we erg korte sluitertijden, zoals 1/20 en 1/10 bij de 55mm-lens. Bij lange brandpuntsafstanden lijkt de ingebouwde stabilisatie minder efficiënt.

De beeldkwaliteit is uitstekend; onze testopnames vertonen een goede scherpte en realistische kleuren. De jpeg-opnames kunnen zelfs iets meer punch gebruiken, wat snel kan door de creatieve stijl Levendig te gebruiken. De ruisonderdrukking doet het erg goed; zelfs op ISO 6.400 blijft de kleurweergave acceptabel, met een licht verlies aan scherpte vanaf ISO 1.600. Maar ISO 3.200 en 6.400 zijn prima bruikbaar.

We waren benieuwd of de beeldstabilisatie een impact zou hebben op het batterijleven. In onze tests haalden we ruim 800 opnames met een volledig geladen accu, zij het zonder gebruik van de flitser en met maximaal gebruik van de EVF in plaats van het scherm.

Conclusie

De Alpha 7 II bewijst dat het Sony menens is met full-framesysteemcamera’s. De beeldkwaliteit en de autofocusprestaties zijn weer wat verbeterd tegenover de voorganger, en het nieuwe systeem voor beeldstabilisatie heeft zijn verdiensten. Het is een uitstekende full-framecamera in een erg compact formaat.

Prijs 1.799 euro (body)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/17/143429_a7iiwfe1635zrightside.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/17/143429_a7iiwsel2470zfronthires.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/17/143429_oudnieuw-18.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/17/143429_soudal-7.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/17/143429_soudal-108.jpg” caption=”||||Bij hoge gevoeligheden gaat de scherpte achteruit maar de kleurweergave blijft goed (f/1.8, 1/20, ISO 6.400, 55 mm )||De creatieve stijl Levendig (Vivid) zorgt voor levendige kleuren. (f/4, 1/500, ISO 800, 31 mm)||De continu-autofocus doet het voor een systeemcamera behoorlijk. De lichtmeting raakt niet van de wijs door het tegenlicht. (f/4, 1/500, ISO 160, 200 mm)”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.