De tropische jungle is een van de lastigste omgevingen om foto's te maken. Maar met een goede voorbereiding, het juiste materiaal en de aangepaste techniek kan je er schitterende beelden maken.

Licht

Licht hebben we als fotograaf nodig om beeld te maken. En juist dat licht levert in de jungle de nodige problemen op. De lichtomstandigheden zijn verre van ideaal. Het mooie uurtje met zacht licht vlak na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang dat wij in de lage landen kennen, duurt in de tropen een minuut of tien. Door de ligging dichter bij de evenaar gaat de zon er bijna verticaal – en dus snel – op en weer onder. Daarnaast is er door het dichte bladerdek bijzonder weinig licht. Schroom niet om met de huidige generatie digitale camera’s een hogere gevoeligheid te gebruiken om op veilige sluitertijden uit te komen. Een flitser is ook onontbeerlijk aangezien de lichtcontrasten zeer groot zijn. Bevindt het onderwerp zich in de schaduw, dan is het gebruik van de flitser aan te raden. Het flitslicht zorgt dan voor wat meer kleur en contrast in je onderwerp en verkleint het verschil tussen licht en schaduw. Het komt nogal eens voor dat je hoofdonderwerp in de zon zit met eromheen een donker, beschaduwd bladerdek. De automatische belichtingsstand van de camera levert in dat geval geen juist belichte opnamen op. Het contrast tussen het door de zon beschenen object en de achtergrond is zo groot dat de automaat van de camera misleid wordt. Hierdoor ontstaat een verkeerde belichting van het hoofdonderwerp.

Hier is handmatig ingrijpen in de belichting vereist. Een camera met spotlichtmeting is hierbij in het voordeel. De camera gebruikt dan een klein meetgebied van 2 tot 8% van het totale zoekerbeeld. In het midden van de camera wordt dat gebied met een klein cirkeltje aangegeven. Het enige wat je dan moet doen is deze cirkel richten op het onderwerp en op basis daarvan het goede diafragma en de sluitertijd instellen. Daarna kan je de compositie bepalen en de opname maken. Voor mooie landschapsopnamen van de jungle is zonlicht met harde schaduwpartijen absoluut niet bruikbaar. Een bewolkte dag met zachte contrasten en overgangen is veel beter geschikt. Als je tijdens een bewolkte dag in een regenwoud rondloopt, zal je ook veel meer kleine details zien omdat je oog niet meer hoeft te schakelen tussen de donkere schaduwpartijen en de zonbeschenen plekken. Dat is dan ook het moment om het groothoekobjectief op de camera te zetten en mooie overzichten van het regenwoud te maken. Wel uiteraard dan vanaf statief, omdat het dichte bladerdek maar weinig licht doorlaat en je tot langzame sluitertijden dwingt.

Advertentie

Reisorganisatie

Veel bestemmingen zijn tegenwoordig goed te bereizen zonder hulp van een reisorganisatie. Bestemmingen als Antarctica en de Galapagoseilanden kun je echter alleen in georganiseerd verband bezoeken. En dan zijn er ook landen waarbij het simpelweg te moeilijk is om zelf de hele reis in mekaar te zetten.Ik geef er vaak de voorkeur aan om zelf het reisplan te maken, d.w.z. dat ik de nationale parken of natuurgebieden uitkies en de periode dat ik ze wil bezoeken. Dan geef ik de uitwerking in handen van een gespecialiseerde reisorganisatie met contacten ter plekke en de nodige knowhow. Meestal wordt ik tijdens zo’n maatwerkreis ook begeleid door een privégids/-chauffeur, en dat neemt je ter plekke toch een hoop geregel met vergunningen en zo uit handen. Daarnaast hebben deze gidsen vaak hele nuttige lokale contacten en ook een grote kennis van de omgeving en de natuur. Een alternatief is een reis boeken bij een natuurreisorganisatie en dan liefst nog eentje die fotoreizen in het programma heeft. Doordat de nadruk op natuur en fotografie ligt en je met een groep gelijkgezinden op pad gaat, zullen de fotografische resultaten beduidend beter zijn dan bij een doorsnee reis.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/09/142405_dsc0780.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/09/142405_dsc9912.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/09/142405_egi20100610345.jpg” caption=”||||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.