Heb je Photoshop op je computer staan, en wil je wegwijs worden in alle functies die relevant zijn voor fotografen? Dan is dit boek van Martin Evening wat je nodig hebt.

Heb je Photoshop op je computer staan, en wil je wegwijs worden in alle functies die relevant zijn voor fotografen? Dan is dit boek van Martin Evening wat je nodig hebt.

Adobe Photoshop wordt dit jaar 25 jaar. Het is uitgegroeid tot het meestgebruikte programma voor beeldbewerking en kreeg in de loop der jaren steeds nieuwe functies. Een groot deel daarvan zijn niet of nauwelijks relevant voor het bewerken van (digitale of ingescande) foto's. Wie Photoshop zuiver als foto-editor wil gebruiken, vindt in dit boek van Martin Evening een onovertroffen handleiding.

Fotograaf Martin Evening schrijft al boeken over Photoshop sinds versie 5 van dat programma. Dit nieuwe boek is gebaseerd op de versie 2014 van Photoshop CC, en gaat in op de functies die daarin debuteerden zoals de selecties op scherpstellingsgebied (Focus Area selection), de nieuwe opties voor vervagen en de verbeterde content-aware fill. Maar ook wie oudere versies van Photoshop gebruikt, kan veel opsteken uit zijn systematisch overzicht van technieken en gereedschappen.

De exhaustieve beschrijving van alle mogelijkheden van Adobe Camera Raw, de ingebouwde raw-converter van Photoshop, neemt op zich al bijna 200 pagina's in beslag. De volgende hoofdstukken gaan in op ruisonderdrukking en opscherping, beeldbewerking, zwart-witconversie, high dynamic range, retouches, werken met maskers, selecties en lagen, filters, afdrukfuncties en Photoshop-acties om je workflow te automatiseren.

Bij vroegere boeken van Evening zat een dvd met voorbeeldfoto's en oefenbestanden. Deze is vervangen door de website www.photoshopforphotographers.com waar je deze bestanden kunt downloaden. Je vindt er ook drie uur aan videotutorials, en pdf-bestanden met informatie die niet in het toch al 730 pagina's dikke boek paste, bijvoorbeeld een heel hoofdstuk over kleurbeheer. En als Adobe in de loop van het jaar nieuwe functies aan Photoshop CC zou toevoegen, zullen deze hier ook uitgelegd worden.

Fotografen die het meeste uit Photoshop willen halen en het Engels voldoende machtig zijn, kunnen niet om dit standaardwerk heen.

Van uitgever Focal Press mogen we drie exemplaren van dit standaardwerk weggeven. Stuur voor 31 januari een mail naar Shoot met je naam en volledig adres. Een onschuldige hand zal de winnaars selecteren.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.