Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Compactcamera’s, worden ze nog gemaakt? Panasonic onthult er vandaag liefst vier op de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

De verkoop van compactcamera’s loopt al jaren hard terug door de populariteit van smartphones. Toch schudt Panasonic er nog even vier uit zijn mouw, vooral voor de fotograaf die op reis of avontuur gaat. Afgelopen jaar viel het merk dan ook in de prijzen voor beste geavanceerde compact en beste compact voor op reis.

Panasonic Lumix TZ71
De Lumix TZ71 (foto) is het nieuwe topmodel voor op reis, de opvolger van de TZ61. Opvallend is dat het aantal megapixels is teruggebracht van 18 naar 12, toch een duidelijke trendbreuk in de megapixelrace. Een individuele pixel kan in dit geval meer licht vangen en het vermindert de ruis op je foto’s.

Met deze nieuwkomer kun je ook in het rawformaat fotograferen, en zelfs in full HD filmen. De 30x-zoom is hetzelfde gebleven (kleinbeeldequivalent van 24 tot 480 mm). Verder heeft deze compact wifi in huis en een lichtsterkte van f/3,3 tot f/6,4.

In maart zou hij verkrijgbaar moeten zijn voor een nog onbekende prijs. De voorganger kostte 430 euro. Een goedkoper alternatief voor de TZ71 is er in de vorm van kleine zuster TZ58, die grappig genoeg meer megapixels biedt (16).

Outdoormodel Panasonic FT30
Voor avonturiers heeft Panasonic het nieuwe outdoormodel FT30 van 16 megapixel. Deze compact duikt veilig tot acht meter diepte en overleeft een val van 1,5 meter. Bij tien graden vorst kun je nog steeds fotograferen. Ook deze camera verschijnt in maart met een nog onbekende prijs (voorganger kostte 220 euro).

Tot slot is er het broekzakmodel SZ10 met 12x zoom (24-288mm), 16 megapixel, wifi en HD-videofunctie. Een zoeker ontbreekt, maar het schermpje klapt uit en nodigt uit tot het maken van selfies. We rekenen op 160 euro.Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.