Systeemcamera's horen bij de bestverkochte elektronica voor de feestdagen. In dit overzicht tonen we onze uitgebreide tests van de essentiële systeem- en compactcamera's van 2014.

Veel meer dan op nieuwe spiegelreflextoestellen hebben de grote camerafabrikanten zich het afgelopen jaar gestort op systeemcamera’s.

Dat lijkt zijn vruchten af te werpen voor de foto-industrie. Want volgens de eerste cijfers van kerstverkopen in Europa's grootste markt Duitsland, worden er dankzij een goede eindspurt dit jaar 4 procent meer elektronica aangeschaft. Kleine systeemcamera's horen bij de bestverkochte producten, naast smartphones, smarthomeproducten, elektrische tandenborstels en keukenapparatuur zoals mixers!

Hip en handig
Systeemcamera’s zijn handig en neem je, omdat ze zo klein zijn, makkelijk overal mee naartoe. Bovendien zien ze er zeer hip uit, vaak in retrostijl, waardoor je er ook mee gezien mag worden. Ze zijn compacter dan de traditionele spiegelreflexcamera’s omdat de body geen (neerklappende) spiegel bevat, en dus ook geen ruimtevretend huisje daarvoor.

Lenzen verwisselen kun je echter nog wel, daarom blijven ze ook interessant voor de serieuze amateurfotograaf. De beeldkwaliteit van systeemcamera’s is vaak verbluffend, wat ook blijkt uit onze tests.

In 2014 kwamen er een heleboel fraaie systeemcamera’s uit, en de meeste hebben we uitvoerig getest. We zetten hieronder de belangrijkste reviews van dit jaar op een rij, in willekeurige volgorde en inclusief drie compactcamera's.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.