Fotograferen is licht vangen. De lichtmeter geeft de hoeveelheid licht weer op een schaal die we als fotograaf kunnen interpreteren.

[dit artikel is onderdeel van een reeks over flitslicht]

Je hebt al begrepen dat licht nogal wispelturig kan zijn. Het zou dus handig zijn om een en ander even uit te meten voor we gaan fotograferen. Daarvoor werd een instrument uitgevonden dat de hoeveelheid licht kan weergeven op een schaal die we als fotograaf kunnen interpreteren: de lichtmeter.

In camera’s zit een ingebouwde lichtmeter die afhankelijk van de instellingen een deel of het hele beeld in overweging zal nemen om een belichting te bepalen (matrix, gewogen gemiddelde, spotmeting enzovoort). Op basis van die meting zal de camera de correcte belichting voor een opname bepalen.

Advertentie

Een nadeel is dat deze ingebouwde meter het gereflecteerde licht meet, dat wil zeggen het licht dat door je onderwerp naar de camera gereflecteerd wordt. Je camera is zo afgesteld dat hij ervan uitgaat dat een gefotografeerd onderwerp gemiddeld 18% grijs is.

Doorgaans levert dat een goed resultaat op, maar het loopt mis als je onderwerp erg helder of erg donker is. Je kan dat zelf nagaan door een witte en een zwarte muur te fotograferen. Bij de foto met de witte muur is er veel reflectie en zal de lichtmeter dus veel licht meten.

De camera zal de instellingen compenseren om naar 18% grijs te gaan, het resultaat is een grijze foto (denk maar een foto’s in automatische stand van een sneeuwpartij). Bij de foto met de zwarte muur is er zo goed als geen reflectie en zal de lichtmeter dus veel minder licht meten, het programma compenseert en berekent opnieuw alles naar 18% grijs als totaal, het resultaat is alweer een grijze foto.

Losse lichtmeter
Heel belangrijk om te weten is dat een losse lichtmeter onafhankelijk is van je cameramerk. De voornaamste verschillen tussen de verschillende modellen zijn extra functies zoals het meten van verhoudingen tussen lichtbronnen. Waar je vroeger naast een lichtmeter een aparte flitsmeter had, kan tegenwoordig iedere moderne lichtmeter flits- en continu licht meten.

Om flitslicht te meten moet de lichtmeter natuurlijk wel op het juiste moment meten. Dat doen ze afhankelijk van het model op verschillende manieren. Je kan je lichtmeter met een flitser verbinden via een kabel (PC-Sync of jack); wegens de de lastige kabel gebruikt men dit nog maar zelden. Handiger is het om je lichtmeter te voorzien van een optionele radiotrigger, dan gaan de flitsers mee af zodra je de lichtmeerknop indrukt.

Uiteraard moeten je flitsers dan ook uitgerust zijn met een compatibele radiotrigger (zoals PocketWizard). De eenvoudigste (en goedkoopste) manier is je lichtmeter in te stellen op het meten van flitslicht met de stand-byfunctie. Zodra je de "meten"-knop indrukt zal de meter het licht beginnen te monitoren, en zodra hij snel opkomend licht (flitslicht) detecteert, doet hij de meting. Na de flits krijg je dan de resultaten van de meting op je scherm te zien.

 

 

 

 

Voor deze drie bovenstaande opnames stelden we de camera in op diafragmavoorkeuze met diafragma f/5,6. De sluitertijd en de flitssterkte (TTL) lieten we door de lichtmeter in de camera berekenen, ingesteld op spotmeting op het model. De foto met het witte T-shirt is onderbelicht, de foto met het grijze T-shirt is goed en die met de zwarte trui is overbelicht. De lichtmeter van een camera is afgesteld om alles grijs weer te geven.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/43/139950_lichtmeter01.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/43/139950_lichtmeter02.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/43/139950_lichtmeter03.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/43/139950_lichtmeter04.jpg” caption=”||||||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.