Deze Iiyama oogt groter dan zijn 27 inch schermmaat; dat hoeft niet te verbazen als je merkt dat hij 25 mm rand rondom het scherm heeft.

Deze Iiyama oogt groter dan zijn 27 inch schermmaat; dat hoeft niet te verbazen als je merkt dat hij 25 mm rand rondom het scherm heeft.

Het is een van de weinige schermen met een glanzende afwerking. De voorzijde is volledig glad, de glasplaat loopt door tot aan de rand. Het geeft de monitor een luxe uiterlijk, ware er niet de ietwat gewoon ogende voet. Scherm en rand zijn een magneet voor vingerafdrukken, iets om rekening mee te houden als je veel aan het scherm morrelt.

Simpele bediening
Deze monitor is verstelbaar in de hoogte en heeft een roterende voet. De lijst videoaansluitingen is erg volledig, maar via HDMI kan je maximaal een resolutie van 1.920 x 1.080 gebruiken. DVI of Displayport zijn dus verplicht als je de volledige resolutie wenst. Het scherm beschikt over ingebouwde luidsprekers, maar niet over een USB-hub.

De bediening is eenvoudig. De tiptoetsen staan vooraan op het kader, maar zijn niet verlicht. De menu’s zijn niet erg uitgebreid, zodat er weinig te sleutelen valt aan deze monitor.

Deze monitor is enkel geschikt voor sRGB, maar doet dat met verve. Blijf weg van de i-Style modes, maar stel de kleurtemperatuur in op ‘normaal’ en je bent klaar. Het scherm toont dan een bijna perfecte grijsschaal, met een uitstekende gamma.

Ook het kleurbereik is bijzonder goed, enkel groen en vooral blauw zijn iets te sterk verzadigd. Dat zal in praktijk enkel met een meter vast te stellen zijn. Zwartwaarde en contrast zijn in lijn met de verwachtingen: voldoende, maar zeker niet uitstekend. De witwaarde naar 100 cd/m² brengen is niet mogelijk, met ‘brightness’ op de laagste stand haalden we nog steeds 117 cd/m².

De uniformiteit van het scherm is wel goed. De achtergrondverlichting van het scherm schijnt aan de bovenzijde en linkerzijde licht door, maar tenzij je erg veel met donkere afbeeldingen werkt, zal dat zelden een probleem zijn. Reflecties op het glanzende scherm zullen veel lastiger blijken.

Als je niet op zoek bent naar meer professionele eigenschappen zoals Adobe RGB, dan is dit een degelijke monitor zonder franjes maar met erg goede resultaten en een zeer scherpe prijs. Opgelet wel voor reflecties op het scherm.

Prijs: 499 euro

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.