Eizo's CX270 is de zwaarste en meest volumineuze monitor in deze test. Het zakelijke design in strak antraciet benadrukt het professionele karakter.

Eizo’s CX270 is de zwaarste en meest volumineuze monitor in deze test. Het zakelijke design in strak antraciet benadrukt het professionele karakter.

De Eizo is ruim verstelbaar in de hoogte, je kunt hem in portretmodus zetten en hij roteert op zijn voet. Ondanks zijn gewicht verstel je hem zonder veel moeite. Alle vereiste aansluitingen zijn aanwezig, maar via HDMI ben je wel beperkt tot de resolutie 1.920 x 1.080. Naast een USB-hub om extra randapparaten aan te sluiten zijn de extra’s erop gericht om je de best mogelijke beeldkwaliteit te leveren.

De bediening gebeurt via zachte druktoetsen vooraan op het scherm. Er verschijnt een label boven de toetsen zodat je steeds de functie van elke toets kent. De menu’s zijn uitgebreid, handig en duidelijk, en ook hier herken je onmiddellijk dat het om een professionele monitor gaat. Bijvoorbeeld, geen ‘helderheid’ uitgedrukt in een nietszeggende schaal, maar onmiddellijk in cd/m² (candela per vierkante meter), zodat je makkelijk en snel kan aanpassen.

Kalibreren
De CX270 ondersteunt zowel Adobe RGB als sRGB. De monitor gebruikt 10 bit-kleur, en beschikt intern over een 16 bit-LUT (look-up table) voor hardwarekalibratie. Hardwarekalibratie is mogelijk met de optionele software en heel wat kleurmeters.

Het scherm beschikt aan de bovenzijde over een ingebouwde meter die er na hardwarekalibratie automatisch voor zorgt dat het scherm consistent blijft presteren. De DUE (Digital Uniformity Equalizer) zorgt dan weer voor uitstekende uniformiteit en een ingebouwde thermometer compenseert zelfs kleurverschuivingen ten gevolge van temperatuurverschillen.

Zelfs zo uit de doos levert de Eizo uitmuntende resultaten, die als referentiemateriaal kunnen dienen. Zowel in sRGB als Adobe RGB zijn kleurtemperatuur, kleurbereik en gamma voorbeeldig. Alleen het contrast kan, zoals bij alle monitoren in dit dossier, wel beter. 

Zuinig is de CX270 echter niet, maar hij beschikt over een ingebouwde lichtsensor die de helderheid van het scherm aanpast aan het omgevingslicht.

Eizo levert een indrukwekkende vijf jaar on-site garantie. Voor al deze prestaties en mogelijkheden betaal je wel een forse meerprijs. Mmaar voor fotografen die het beste willen is de Eizo die meerprijs ongetwijfeld waard.

Prijs:1359 euro

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.