Met zijn matzwarte en zilveren uitvoering is de Dell het best te omschrijven als sober en zakelijk, maar toch stijlvol.

Met zijn matzwarte en zilveren uitvoering is de Dell het best te omschrijven als sober en zakelijk, maar toch stijlvol. Het scherm staat op een stevige poot, en is verstelbaar in de hoogte, draaibaar en kantelbaar naar portretmodus.

Bij de aansluitingen is er ruime keuze. Naast HDMI en DVI-DL beschik je over twee DisplayPort-ingangen en een DisplayPort-uitgang. Die laatste is bruikbaar om meerdere schermen te ‘daisychainen’. Vier USB 3.0-aansluitingen en een 9-in-1-geheugenkaartlezer leveren nog wat extra comfort.

De Dell scoort uitstekend op gebruiksgemak. De tiptoetsen staan vooraan op de schermrand. Zodra je vinger in de buurt komt, licht de eerste toets op. Een tik en het menu verschijnt op het scherm naast de toetsen, en alle toetsen worden verlicht. De menu’s zijn duidelijk, maar mochten iets uitgebreider. Nu zijn bepaalde combinaties van kleurtemperatuur en kleurruimte niet zo maar te kiezen.

Dell mikt specifiek op mensen die met kleur werken. Zowel de Adobe RGB- als de sRGB-kleurruimte is beschikbaar. Daarnaast werkt het scherm met 10 bit kleurdiepte en een 14 bit LUT voor hardwarekalibratie. Helaas, de kalibratiesoftware werkt enkel met een X-rite i1Display Pro-meter. Wie al een andere meter in huis heeft, kan die niet gebruiken.

De resultaten
De monitor wordt geleverd met een kalibratierapport. De resultaten zijn grotendeels uitstekend. De kleurweergave is prachtig, zo goed als foutloos zowel in sRGB als Adobe RGB. De grijsschaal heeft een zeer lichte blauwe tint. Voor resultaten zo uit de doos kan dat tellen.

Toch zijn er ook iets mindere resultaten. Het contrast is, vanwege een matige zwartwaarde, zeker geen hoogvlieger. Ook de uniformiteit is eerder belabberd. De monitor beschikt wel over ‘Uniformity Compensation’, zodra je die activeert is de uniformiteit voorbeeldig. Helaas is dat niet in alle beeldmodi mogelijk, ook niet in de hardwarekalibratiemodi, wat het nut aanzienlijk beperkt.

De U2713H is een uitstekende monitor met veel aantrekkelijke features, maar komt net wat te kort voor een echte topscore. De prijs is behoorlijk hoog, maar je kunt hem online aanzienlijk goedkoper vinden.

Prijs: 894 euro

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.