Het is moeilijk om te weerstaan aan een foto van een rode eekhoorn. Maar dan beginnen we ons vragen te stellen bij de echtheid van dit beeld.

Het is moeilijk om te weerstaan aan een foto van een rode eekhoorn. De aandacht gaat direct naar het oog, de leuke oortjes, de neus en de bijna menselijke vingers. De roestbruine tinten zijn warm en aantrekkelijk.

Maar dan beginnen we ons vragen te stellen bij de echtheid van dit beeld. Wat lijkt op een onscherpe voor- en achtergrond is in feite vervaagd in software. We weten dat omdat er geen gradaties in de onscherpte zitten; voorwerpen op verschillende afstanden van de camera zijn even sterk vervaagd. Jammer. Toon je ons eens de versie zonder vervaging?

(Canon EOS 5D Mark III, exif onbekend)

De Engelse fotograaf Damien Demolder was tot voor kort hoofdredacteur van het magazine Amateur Photographer.

Jouw foto laten beoordelen door Shoot? Lees hier hoe je kunt inzenden. Vergeet niet de titel en opname-informatie in te vullen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.