Deel 3 van het Braziliaanse dagboek van Maarten Goossens, die professionele fotografen ondersteunt bij Nikon België. De beveiliging in en rond de stadions is indrukwekkend, maar niet waterdicht. En ook niet elke lens is waterdicht.

Deel 3 van het Braziliaanse dagboek van Maarten Goossens, die professionele fotografen ondersteunt bij Nikon België. De beveiliging in en rond de stadions is indrukwekkend, maar niet waterdicht. En ook niet elke lens is waterdicht.

17 juni

Ik schrijf dit tijdens de match België-Algerije, de enige wedstrijd van het Belgische team die op mijn agenda staat. Op Twitter merk je wel iets van de voetbalgekte in België, maar hier eigenlijk niet. Als de Algerijnse fotografen zien dat ik Belg bent, dan is het wel goed lachen. Ze weten het zeker: Algerije gaat winnen met 0-25.

Ernstiger is dat er fotomateriaal blijft verdwijnen. Een Frans fotograaf speelde zelfs zijn materiaal kwijt in zijn hotelkamer. De hotels van de spelers zijn wel goed beveiligd. De Belgische fotografen vertellen over de controles door de Braziliaanse militaire politie, die alle wapens die ze bij zich hebben willen laten zien. Ook rond de stadions is er heel wat militair machtsvertoon, met jeeps en machinegeweren onder camouflagenetten. Ons team van Nikon NPS wordt in een busje vlak voor het perscentrum afgezet – 'safety first' is het motto.

Vanop onze NPS-stand kunnen we de match volgen op een tv-scherm – met een half oog, want zo meteen is het rust en dan moeten we klaarstaan om fotografen te helpen. Aan het geluid in het stadion hoor je dat de Algerijnen meer lawaai kunnen maken.

Na de wedstrijd breekt voor ons steeds de hel los. Al het materiaal komt tegelijk terug. We kijken eerst na of alles volledig is. Daarna gaat het naar de techniekers, die elk stuk nakijken en reinigen. Daarna volgt er weer een inventaris en wordt alles ingepakt en klaargezet voor ophaling. De officiële koeriersdienst die we gebruiken zorgt ervoor dat alles veilig in het volgende stadion geraakt, en ter plekke veilig bewaard wordt tot wij aankomen. We hoeven het dus gelukkig niet zelf mee te nemen.

Fotomateriaal heeft zwaar te lijden op zo'n WK. De techniekers hebben dan ook  veel meer te doen dan simpele sensorcleanings. Een knopje afgebroken, een probleem met de lensbajonet, een lens die op de grond gevallen is… Allemaal kleine herstellingen die zo snel mogelijk moeten gebeuren. Want morgen is er weer een wedstrijd.

19 juni

Gisteren is ons team van Belo Horizonte naar Natal gevlogen. Het WK wordt gespeeld in 12 stadions verspreid over BrazilIë, maar het wedstrijdritme verschilt van stadion tot stadion. En de NPS-troepen moeten zo efficiënt mogelijk verdeeld worden. Daar hoort reizen bij. In onze volgende halte, Brasilia, krijgen we wat tijd om te recupereren. Ik zal het kunnen gebruiken, want de vermoeidheid begint te wegen. Het is hier ook tropisch warm en vochtig.

Ik hoor dat gisteren Chileense fans een perscentrum zijn kunnen binnendringen, hoewel ze achterna gezeten werden door de politie en de security. Een camera van het NPS-team werd gestolen. Ons team krijgt te maken met objectieven die in de tropische stortregen verdronken zijn, en met fotografen die even vermoeid zijn als wijzelf.

Niet verwonderlijk: de meesten moeten zelf rondrijden met een gehuurde auto. Het is zelden het type dat ze reserveerden, en de gevraagde gps ontbreekt meestal. Maar ze zijn er toch, elke dag weer, om beelden vast te leggen die iedereen wil zien. Ze staan onder tijdsdruk, ze mogen niets missen. Na de match maken ze graag even tijd om een praatje te slaan. Over wat ze van ons materiaal vinden, wat ze minder goed vinden, of het nieuwe objectief dat ze konden proberen beter is dan het oude. Wij zijn hier niet om reclame te maken voor Nikon of voor NPS, maar om hen te helpen. Zij zijn de echte sterren, wij ondersteunen hen zodat ze hun werk kunnen doen.

Vandaag staat Japan-Griekenland op het programma. Onze Japanse collega zal het meeste te doen hebben vandaag.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.