Het WK voetbal is niet alleen een sportief hoogtepunt, het betekent ook veel werk voor sportfotografen. Maarten Goossens, die professionele fotografen ondersteunt bij Nikon België, houdt in Brazilië een dagboek bij voor Shoot.

Het WK voetbal is niet alleen een sportief hoogtepunt, het betekent ook veel werk voor sportfotografen. Maarten Goossens, die professionele fotografen ondersteunt bij Nikon België, houdt in Brazilië een dagboek bij voor Shoot.

9 juni

Aangekomen in Sao Paolo. Na een vlucht van 12 uur en 5 uur tijdsverschil is het goed om er een beetje vroeger te zijn. Het is ook fijn om je collega's van over de hele wereld terug te zien, om eens in het echt te praten in plaas van via email en sms. Het geeft ons ook de kans om af te spreken wie wat gaat doen. De wedstrijden vinden plaats in twaalf stadions, volgens een nauw schema. In elk stadion zijn techniekers nodig om eventuele problemen met camera's en lenzen op te lossen, en mensen die in contact staan met de fotografen. NPS (Nikon Professional Service) verzorgt in elk stadion een 'check and clean' service waar fotografen hun uitrusting kunnen laten nakijken, en er is ook een uitleendienst waar Nikon-materiaal tijdelijk geleend kan worden.

11 juni

Een Fransman, een Amerikaan, een Japanner, een Braziliaan en een Belg: het klinkt als het begin van een grap, maar het is de samenstelling van het Nikon-team waarmee we aankomen in Couiaba. In de luchthaven staat een medewerker ons op te wachten en brengt ons naar een speciaal voorzien busje. We rijden door ongelooflijk arme straten naar het rijkere deel, waar we in een zakenhotel logeren. Geen overdreven luxe, maar veilig en ze verstaan er Engels. Wat je hier niet van iedereen kan zeggen, zullen we later ondervinden.

Het accreditatiecentrum  word gerund door vrijwilligers: lieve en behulpzame mensen, die meestal alleen Portugees praten. Maar we komen eruit, dankzij de brieven van de organisatie en onze Braziliaanse collega. Bij een WK voetbal wordt je badge pas ter plaatse gemaakt, terwijl je bij Olympische events alle nodige documenten en badges op voorhand toegezonden krijgt.

Dan is het tijd om geld te wisselen en een restaurant te zoeken. Steeds doen we beroep op onze Braziliaanse collega; want Engels is hier bij een heel groot deel van de bevolking een probleem.

12 juni

Vandaag begint om 6.30u met een ontbijt en vergadering. Wat moet nog in orde, wie moeten we contacteren, het synchroniseren van de planning. Daarna gaan we naar het stadion. Binnen geraken is niet zo eenvoudig. De juiste ingang vinden is een probleem. We hebben enkel toegang tot de persruimten en de publieke ruimten, en mogen dus bijvoorbeeld niet langs de ingang voor de televisieploegen. Als we eindelijk de juiste ingang gevonden hebben is er even een probleem met de camera’s die we bij hebben. Maar gelukkig is er weer de Braziliaanse collega om ons binnen te loodsen.

Uiteindelijk bereiken we onze serviceruimte. Zo'n ruimte bestaat uit twee delen: een deel waar de techniekers zitten, en een deel voor uitleen en administratie. We testen alle stopcontacten en controleren of alles in orde is om morgen effectief te kunnen starten, en dan is er nog even tijd om onze collega's van het andere merk en de fotografen die er al zijn te begroeten. Morgen begint het echte werk al om 6.30u, zodat we klaarstaan voor de match Chili-Australië.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.